Çalınan Antik Mozaik 13 Yıl Sonra Yerine Döndü

Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Ahat köyü sınırları içinde bulunan Asartepe mevkisindeki Akmonya antik kentinden 2000...

Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Ahat köyü sınırları içinde bulunan Asartepe mevkisindeki Akmonya antik kentinden 2000 Temmuz ayında çalınan Tike mozaiği, 13 yıllık aradan sonra ait olduğu topraklara döndü. Geri getirilen mozaik, Uşak Arkeloji Müzesi Müdürlüğü’ne teslim edildi.

Akmonya'nın 18 Mayıs 2000 tarihinde Anıtlar Yüksek Kurulu'nca sit alanı ilan edilmesinden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uşak Arkeoloji Müzesi'nin aynı yıl haziran ayında başlattığı arkeolojik kazılar sonucunda, Romalılar tarafından kurulduğu tespit edilen ve MÖ 9. yüzyıla ait kentin sınırları ortaya çıkarılmıştı. Kazıların devam etmesiyle 150 santimetre boyunda ve 75 santimetre eninde, üçgen şekilli, renkli mozaikten yapılmış Tike'ye ait taban resmi bulundu. Paha biçilemeyen resim, bir ay sonra sekiz tarihi eser kaçakçısı tarafından çalındı. Türkiye ve İnterpol yetkilileri tarafından yapılan takipler sonucunda üç yıl sonra İstanbul’da yurtdışına çıkarılacağı sırada ele geçirildi.

Reklam
Reklam

İstanbul Konservasyon Merkez Müdürlüğü’ne tadilat için teslim edilen mozaiğin, bir yıl süren tadilatın ardından Uşak Arkeoloji Müzesi’ne gire verilmesi kararlaştırıldı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri Genel Müdürlüğü tarafından özel bir taşıyıcı firma aracılığıyla teslim edildi. Mühürlenerek depoya kaldırılan mozaiğin, yapımı devam eden ve 2014 yılında bitirilmesi planlanan yeni müzede sergileneceği belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: