Çalınan kültür varlıkları

Türkiye, çeşitli müzelerden çalınan birbirinden değerli eserlerini aramayı sürdürüyor. Eserler arasında kağıt üzerine yazılmış 1. Mahmut ve 1. Abdülhamid'in tuğraları ile Antalya Perge Örenyeri'ndeki Tanrı Kestros kabartmasının baş kısmı ve Sakıp Sabancı Müzesi'nin bahçesinde bulunan çeşmenin tepelik kısmı ile ayakları da bulunuyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre, aranan eserler arasında çok sayıda değerli kültür varlığı yer alıyor.

Reklam
Reklam

Buna göre, Topkapı Sarayı Müzesi'nde 27 Haziran'da yapılan soygunda levha, paravan ve tarihi şallar çalındı. Yazı zemini aşınmış I. Mahmud'un harap durumdaki tuğrası, harap durumda 2 şal, üzerinde 2 sedef yıldız bulunan 1 ahşap paravan, çerçevesi ve camı kırık olan 1 tuğralı levha, Fetih Suresi'nden bir ayetin tuğra şeklinde yazıldığı, çerçevesi çürümeden dolayı kırık, kenarındaki usta adı kopmuş, zemininde solma ve lekeler bulunan 1 tuğralı levha, ahşap çerçevesinde yer yer kurtlanmalar olan kağıt üzerine I. Abdulhamit'in tuğrası, kağıt üzerine yazılmış harap durumdaki 1 tuğra ve ahşap üzerine yapılan harap durumda 1 tuğra çalındı.

Antalya'daki Perge Örenyeri'nden çalınan Tanrı Kestros kabartmasının baş kısmı ana bloğundan koparılarak çalındı.

İzmir Agora Örenyeri'nden geçen yıl Şubat ayında çalınan Roma dönemine ait heykel başının arama çalışmaları da sürüyor.

Sakıp Sabancı Müzesi'nin bahçesinde bulunan ve süslü tepelik kısmı ve ayakları da çalınan çeşme de aranan eserler arasında yer alıyor.

Reklam
Reklam

Orhangazi Türbesi'nde yer alan ve 1863'te Abdülaziz döneminde türbe tamiratından sonra yaptırılan sanduka örtüsü de hırsız kurbanı oldu.