Çalıntı telefon çalışmayacak

Cep telefonu hırsızlığını önlemek ve kayıtdışının önüne geçmek amacıyla hazırlanan yasa teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu'nda kabul edildi.

Yasa teklifini bir grup milletvekiliyle hazırlayan AK Parti Muğla Milletvekili Orhan Seyfi Terzibaşıoğlu, komisyonda yaptığı konuşmada, cep telefonlarının kapkaç, hırsızlık, kaçakçılık konusu olduğunu ifade ederek, 2. el cep telefonu satışının kayıt altında yapılmamasının bu tür olaylara zemin hazırladığını söyledi. Terzibaşıoğlu,

Türkiye'de halen kullanılan 35 milyon cep telefonundan 12 milyonun kayıtdışı olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Komisyon Başkanı Demir de teklif yasalaştığında kaçak ve hırsızlık malı cep telefonlarının kullanım dışı kalacağını bildirdi.

Teklif, sim kartlarının ve abone kimlik bilgilerinin kopyalanıp çoğaltılmasına karşı önlemler de içeriyor. Bu yolla çalınan telefonlar, kullanım dışı bırakılacak.

Bilgi ve ihbar merkezleri oluşturulacak

12 milyon kayıtdışı telefon 10 milyon lira karşılığında kayıt altına alınacak.

Belgesi olmayan her kayıt dışı cihazın kaydedilmesi için 10 YTL (10 milyon lira) ödenecek. Kayıt ücreti, Kurumun belirleyeceği yerler tarafından tahsil edilecek. "Telefon Elektronik Kimlik Bilgisi(IMEI)" kopyalanmış 500 bin telefonun IMEI numaraları düzeltilecek.

Teklif, getirilen hükümlere uymayanlara, suçun niteliğine göre 1 yıldan 5 yıla kadar hapis ve çeşitli miktarlarda para cezası öngörüyor.