"Çalışanlar daha fazla vergi verecek"

Türk-İş Araştırma Müdür Yardımcısı Namık Tan, Gelir Vergisi dilimlerinin yüzde 7,2'lik yeniden değerleme oranı yerine enflasyon hedefi olan yüzde 4 oranında artırıldığını ifade ederek, bu durumun çalışanların daha fazla vergi vermesine neden olacağını belirtti.

Tan, Gelir Vergisi'ndeki artışla ilgili çalışmasında, bütün vergi ve cezaların belirlenen yeniden değerleme oranına göre yüzde 7,2 oranında artırıldığını, Gelir Vergisi dilimlerinde artışın ise düşük tutulduğunu savundu. Tan, bu durumun çalışanların bir üst gelir dilimine daha hızlı ulaşmasına ve daha fazla vergi vermesine yol açacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanlığının, gelirleri, geçen yıl 7 bin 500 YTL'den başlayarak 4 dilim halinde vergilendirdiğini ifade eden Tan, vergi oranlarının da belirlenen dilimlere göre yüzde 15 ile 35 arasında düzenlendiğini kaydetti.

"Gelir Vergisi Yasası'nın 123. maddesi uyarınca gelir dilimlerini belirleyen miktarların, Vergi Usul Kanunu'na göre tespit edilen yeniden değerleme oranında artırılabileceğini" belirten Tan, çalışmasında şu görüşlere yer verdi:

"2008 yılında Maliye Bakanlığı bütün vergi ve cezaları yüzde 7,2 yeniden değerleme oranı kadar artırdı. Gelir Vergisi dilimlerinde de yüzde 7,2'lik yeniden değerleme oranı kadar artış beklenirken, enflasyon hedefi olan yüzde 4 oranında artış yapılması çalışanların daha çok vergi vermesi demektir. Bunun anlamı, vergi dilimleri daha az arttığından çalışanlar ve Gelir Vergisi ödeyenler daha kolay bir üst dilimden vergilendirilecektir.

2008 yılının ikinci yarısında ücret artışlarıyla birlikte vergi kesintileri artacağından, bu şekilde ücret artışlarının bir kısmı geri alınmış olacak. Örneğin, kamu işçilerine 2008 yılının ikinci 6 ayında yüzde 3'lük ücret artışı ile sağlanacak gelirin bir kısmı, Gelir Vergisi kesintilerinin yükselmesiyle geri alınacak. Gelir Vergisi dilimleri yüzde 7,2 artırılsaydı, bu durum söz konusu olmayabilirdi."

Reklam
Reklam