Çalışanları için kasaba kuruyor

Facebook'un California Menlo Park'ta her geçen gün büyüyen kampüsü öyle eğlenceli ve rahat ki bazı çalışanlar hiç eve gitmek istemiyor.

Yakında gerçekten böyle bir seçenekleri olacak.

Sosyal ağ bu hafta, 120 milyon dolarlık 394 birimden oluşan, ofislere yürüme uzaklığındaki bir kasaba inşa etmek için yerel bir gayrimenkul şirketiyle çalışma halinde olduklarını açıkladı. Anton Menlo ismi verilen, yaklaşık 58.500 metrekarelik yerleşimde spor merkezinden köpek bakım evine kadar her şey düşünülmüş.

Teknoloji şirketlerinin revaçtaki mühendisleri çekmek için yarıştığı ve çok abartılı eğlence olanakları sunduğu Silikon Vadisi ile karşılaştırıldığında dahi Facebook'un planı çığır açar türden.

Reklam
Reklam

Facebook'dan bir sözcü kasabanın kurulmasındaki temel amacın çalışanları ofiste tutmak olmadığını belirtti. Sözcü, "Kampüs yakınında daha fazla konut seçeneğimiz olacağı için tabii ki heyecanlıyız ancak insanların Facebook'ta çalıştıklarını çünkü yaptıklarının ödüllendirileceğini bildiklerini ve misyonumuza inandıklarını düşünüyoruz," dedi.

Resmi Büyüt Facebook Kasaba ve Facebook kampüsü arasındaki yolun taslağı.

Sözcü bazı çalışanların daha önce, az sayıda konut olan Menlo Park civarındaki yaşanabilecek yerleri araştırdığını söyledi.

Gayrimenkul veri firması DataQuick MDA.T'in verilerine göre ise Silikon Vadisi ve San Francisco'daki gayrimenkul fiyatları birden hızla yükselerek 2012'nin 4. çeyreğinde yüzde 24 arttı.

Facebook'un kurmayı planladığı kasaba, 20. yüzyılın başında ABD'li fabrika çalışanlarının kaldığı, işverene ait, konutun yanında sağlık, güvenlik, kilise gibi gereken hemen her hizmetin sağlandığı lojmanları akıllara getirdi.

Şirketin sınırları içinde daha fazla zaman harcamaksa her zaman olumlu olmayabilir. Lojmanların kaybolmasının nedenlerinden biri işçiler için fazla hükmedici olabilmesiydi. 2013 yılındaki versiyonunda ise olumsuz yönü çalışanların her zaman çalışacağına dair dile getirilmeyen beklentiler olabilir.

Reklam
Reklam

Facebook'un planları çelik ya da maden işçileri için yüzyıl önceki lojmanlardan tabii ki çok uzak. Facebook çalışanlarının tüm hayatlarını orada geçirmeleri beklenmiyor. Ayrıca bu yeni yapılanma Menlo Park çalışanlarının en fazla yüzde 10'una yetecek büyüklükte.

Ancak söz konusu girişim, rekabetin teknoloji endüstrisinde kurumsal kültürün rolünü nasıl yeniden şekillendirdiğini gösteriyor.

Toronto Üniversitesi'nden girişimcilik profesörü Ajay Agrawal, "Silikon Vadisi birçok açıdan şirket kasabasının karşı tezi," dedi. Agrawal, "Bugünün teknoloji endüstrisinde çalışanlar şirkettense coğrafi konum ve endüstriye daha bağlı. Daha sık şirket değiştiriyorlar ve kendi kurumlarının dışındaki kişilerle daha sık işbirliği yapıyorlar." şeklinde konuştu.

Agrawal Silikon Vadisi modelinin olumsuzluklarından birinin şirketlerin çalışanların gideceğini düşünmesi durumunda yaşamlarına ve gelişimlerine aynı oranda yatırım yapmaması olduğunu belirtti.

Facebook'un kurumsal hedeflerinden biri çalışanların hayatını mümkün olduğunca kolaylaştırmak. Ulaşım çalışanlar için sorun değil çünkü bunun için servis var. Çamaşırhane ve kuru temizleme hizmeti bulunuyor. Kuaför salonundan ağaç işçiliği kursuna bisiklet bakımına kadar her şey düşünülüyor.

Reklam
Reklam

Şirketin genel merkezi ofisten çok üniversite kampüsünü çağrıştırıyor.

Anahtar Kelimeler: