Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri (ÇEKO) bölümü, iş hayatını, sosyal politika, hukuk, sosyoloji, psikoloji, ekonomi ve yönetim gibi bilim dalları adı altında inceleyerek araştırmalar yapmaktadır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölümü mezunları hangi firmalarda çalışır, kamuda iş olanağı var mıdır?
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü, çalışma hayatını sosyal, psikolojik ve hukuksal bilimler ile birlikte detaylı olarak inceleyen ve bu alanda çalışmalar yapacak uzmanları eğiten lisans programıdır.
Bu bölümün temel amacı, iş yaşamını pek çok bilim dalı altında inceleyecek uzmanlar yetiştirmek, personel açığı kapatmak ve öğrencilere çalışma ekonomisi alanında yetkinlik verip çalışma ekonomisinin gelişmesine katkı sağlamaktır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü mezunları, iş dünyasını sadece ülkemizdeki verilere göre değil küresel çapta inceleyerek çalışmalarını sürdürür. Elde ettikleri verilerin analizini yapıp benzer durumlar karşısında önlem alınmasını sağlamak, çeşitli eklentiler kullanılarak kazanç sağlamak ve bu amacı gerçekleştirmek için çeşitli çalışmalar yapmak Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunlarının başlıca görevleri arasındadır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunları, banka, şirketlerin insan kaynakları bölümü, denetleme firmaları, sendikalar ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı alanlarında iş bulabilmektedir. Bu alanlarda, denetmen, müfettiş, uzman veya yöneticisi olarak çalışmalarını yürütmektedir. Buna ek olarak akademik kariyer planı yapmak isteyen mezunlar, yüksek lisans yaparak üniversitelerde akademisyen olarak çalışabilmektedir.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunlarının kamuda iş olanakları, bölümün kapsamlı eğitimi sebebiyle oldukça geniştir. Mezunların, kamuda çalışabilmeleri için Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı alması ve atanması gerekir. Yeterli puanı alan adaylar, kamu sektöründe çalışmaya başlamaktadır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri mezunlarının özel sektörde iş olanakları, kamuya göre daha fazladır. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak istemeyen veya Kamu Personeli Seçme Sınavı'ndan yeterli puanı alamayan mezunlar, bölümü ile ilgili pek çok alanda çalışabilmektedir.
Bu bölümün çalışma olanakları oldukça fazladır. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümü, pek çok bölümden ders içerdiği için üniversiteden mezun olan kişilerin iş bulma potansiyeli artmaktadır. ÇEKO mezunlarının çalışma alanları ise şunlardır;
Pek çok vakıf, dernek ve kooperatifler bölümün çalışma alanlarından bazılarıdır.
İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi kapsamında eğitimi verilen Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Eşit ağırlık puan türü üzerinden öğrenci alımı yapmaktadır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün öğrencileri hem zorunlu hem de seçmeli derslere katılmaktadır. Bölüm dersleri ise şunlardır;
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümündeki öğrencilerin bu zorunlu dersleri başarı ile geçmesi gerekir. Mezuniyet koşullarını sağlayan ve derslerini başarı ile geçen öğrencilere, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri lisans diploması verilir.
Üniversitelerdeki her bölüm herkes için uygun değildir. Meslek hayatında başarılı olabilmek için bazı nitelikleri taşımak gerekir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünü tercih eden kişilerin meslek hayatında zorlanmaması veya başarısız olmaması için ekonomiye ilgi duyması, analitik düşünme yeteneğine sahip olması, gelişmelere açık olması ve değişime ayak uydurması gerekir.
Üniversite tercihlerini yapacak olan adayların seçeceği bölüm hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Böylece meslek hayatında başarılı olmak isteyen kişiler, kendilerini nelerin beklediğini öğrenecek ve buna göre tercihlerini yapacaklardır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün avantajları öğrencilere çok farklı konularda eğitim vererek yetkinlik kazandırılması, pek çok sektörde iş bulma imkanı, ekonomi, finans gibi önemli konularda güçlü bilgi aktarımıdır.
Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünün bazı dezavantajları bulunmaktadır. Tercih yapacak adayların bu dezavantajları göz önünde bulundurması gerekir. Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri dezavantajları ise şunlardır;