Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk Hava Yolları tarafından işten çıkartılan kişilerle ilgili...

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Türk Hava Yolları tarafından işten çıkartılan kişilerle ilgili olarak kararı yargının vereceğini belirterek, Toplu İş İlişkileri Kanunu'nun ise son derece acil bir yasa olduğunu ve bu yasanın çıkmaması durumunda hiçbir toplu sözleşmenin yapılamayacağını söyledi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Marriott Otel'de düzenlenen Başbakanlık Yurt Dışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı'nın düzenlediği 'Türk Sivil Toplum Kurluşları Buluşması' öncesi gazetecilerin sorularını cevapladı. Bir gazetecinin Türk Hava Yolları Çalışanlarına ilişkin sorusu üzerine Çelik şunları söyledi:

Reklam
Reklam

"Türk Hava Yolları'nda olan hadise toplu sözleşme neticesinde olan bir grevin neticesi değil, iş bırakma şeklinde tanımlayabileceğimiz veya yargının karar verebileceği iş bırakma şeklindeki tanımlayabileceğimiz ve yargının karar verebileceği çalışmanın neticesinde ortaya çıkacak bir tabloyla karşı karşıyayız. Öncelikle yargıya taşınan bu olayla ilgili yargının vereceği karar hepimizi bağlayacak. İşverenleri de çalışanları da ama spesfik olarak ben şunu söylüyorum; bu işten çıkarılan ilişiği kesilen 305 - 330 kişi olarak ifade edilen bu arkadaşlarla ilgili bakanlığımıza ifade edilen olaylarla ilgisi yokken bazılarının işine son verildi şeklinde ifadeleri var. Böyle bir şey varsa ben yönetim kurulu başkanı ile görüştüm, bunların araştırılıp incelenip, bunların işe başlatılması konusunda kendilerine söylenmesi gerekeni söyledim."

Başka bir gazetecinin 'Toplu İş İlişkileri Kanun Tasarısı'na ilişkin sorusuna Bakan Çelik, "Toplu İş İlişkileri Yasası son derece önemli bir yasa. Gün değil saat çerçevesinde ele alınması gereken bir yasa. Yani o kadar aciliyeti var. Şu andaki bizdeki yetki talebi 700'ü aşmış bulunuyor" dedi.

Reklam
Reklam

700 iş yerinde yetki talebinin söz konusu olduğunu anlatan Çelik, yetki talebini veremediklerini ve mevcut yasa çıkmadığı için yetki talebini veremediklerini söyledi. "Endüstriyel ilişkileri son derece etkilemektedir" diyen Çelik, "Bu noktaya gelişin sebebi nedir, iş veren itiraz ediyor, işçi itiraz ediyor. Aslında toplu iş ilişkileri kanunun biz birlikte hazırladık. Ve büyük ölçü de uzlaşı da hazırladık. Şimdi itirazların olduğu özellikle komisyon sürecinden sonra itirazların olduğunu ifade ettiler" diye konuştu.

Konfederasyonlarla görüştüklerini ve çoğunluğun yasanın çıkmasından yana olduğunu belirten Çelik, "Böyle bir tablo varken bu yasa neden çıkmaz? Ayrı bir gayret mi var, onu bilemiyorum. Ama şuanda bu konfederasyonların samimi olduğuna inanıyorum" şeklinde konuştu.

Bakan Çelik ayrıca, kanunun çıkması gerektiğini ve çıkmazsa hiçbir toplu sözleşmenin yapılamayacağını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz