Çalpara ne demek? Çalpara kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Kendine has dilbilgisi kurallarının yanı sıra hafızada yer eden kelime çeşitliliği ile de dikkat çeken Türk dili, kelime öbekleri ve eş sesli kelimeleri de bünyesinde barındırır. Anlamı merak edilen bu kelimeler arasında çalpara kelimesi de yer alır. TDK tarafından Türkçe kurallarına uyup uymadığı değerlendirilen, anlamı ve kökeni paylaşılan çalpara kelimesi ne demektir?

Zaman zaman evde, sokakta, sosyal mecralarda ya da televizyonda karşılaşılan çalpara kelimesi, Türk dilinin öne çıkan kelimeleri arasında bulunur. Kelime anlamları araştırılırken TDK'nın açıklamaları önemsenir. Kurum tarafından yürütülen çalışmalarda görev alan kişiler, her kelime için ayrı incelemelerde bulunur. Yapılan araştırmalar sonucunda çalpara kelimesi ne anlama gelir sorusunun yanıtı da ortaya çıkmıştır.

çalpara Ne Demek? çalpara TDK sözlük anlamı nedir?

  • çalpara kelimesinin TDK sözlüğe göre 3 farklı anlamı vardır.
  • çalpara kelimesinin kökeni Farsça dilidir.
  • çalpara kelimesinin Farsça dilindeki karşılığı çār + pāre şeklindedir.
Reklam
Reklam

çalpara TDK sözlük anlamı şu şekildedir:

  1. isim Parmaklara takılıp çalınan zil veya buna benzer ses çıkarıcı araç
  2. hayvan bilimi Açıklarda, kumluk alanlarda yaşayan ve ağları keserek balıkçılara zarar veren bir tür çağanoz (Portunus puber)
  3. denizcilik Gemi bordasında, pis suları dışarı akıtıp deniz suyunu, içeri almayan, tulumba içindeki özel kapak

    çalpara Kelimesinin Cümle İçerisinde Kullanımı

    "Bet beniz solmuş, gözler büyümüş, kansız dudaklar aralık, alt üst dişler çalpara gibi birbirine vuruyor." - Hüseyin Rahmi Gürpınar

Anahtar Kelimeler: