Çam kese böceğiyle mücadele için 5 bin terminatör böcek ormana bırakıldı

Çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceğine karşı ilaçla mücadelede yetersiz kalınınca laboratuvar ortamında yetiştirilen...

Çam ağaçlarına zarar veren çam kese böceğine karşı ilaçla mücadelede yetersiz kalınınca laboratuvar ortamında yetiştirilen 'terminatör' böcekler imdada yetişti. Sakarya’da 5 bin terminatör (calosoma) böcek özel kıyafetli ekipler tarafından ormana bırakıldı.

Çam ağaçlarına yangından daha büyük zarar veren çam kese böceklerine karşı kimyasal mücadeleden vazgeçen Çevre ve Orman Bakanlığı, biyolojim mücadele çerçevesinde terminatör böcekleri kullanmaya başladı. Bu çerçevede Orman İşletme Bölge Müdürlüğü Sakarya ve Kocaeli laboratuvar da yetiştirilen böcekler Sakarya ormanlarına bırakıldı. Kayalarmemduhiye ve Kaleler mevkiinde bırakılan terminatör böcekler çam ağaçlarına zararlılardan koruyacak.

Reklam
Reklam

Çam ağaçları üzerindeki beyaz, pamuksu tırtıl keseleriyle kendini gösteren çam kese böcekleri, bu ağaçlarının en büyük düşmanları arasında yer alıyor. Ağaçlarda boy büyümesi ve hacim kaybına neden olan çam kese böceği zamanla ağacı kurutarak öldürüyor, orman yangınlarından bile fazla zarar veriyor.

Adapazarı Orman Bölge Müdür Yardımcısı Musa Çelebi, yırtıcı terminatör böceklerin çam kese böceklerini yiyerek veya yırtarak öldürdüğünü ve çam ağaçlarını koruduğunu söyledi. Adapazarı ve Kocaeli'nde bulunan laboratuvarda 5 biner terminatör böcek ürettiklerini vurgulayan Çelebi, “Bu böcekleri pey der pey ormanlarımızın değişik yerlerinde toprağa bırakıyoruz.'' dedi.

5 BİN TERMİNATÖR 6 BİN DÖNÜM ORMANI KORUYOR

Bir terminatör böcek bir günde 10'a yakın çam kese böceğini yiyor ve bir o kadarını da yırtıp parçalayarak etkisiz hale getiriyor. Çam ağaçlarını zarlılardan koruyor. Bu böcekler 3–4 yıl yaşayabiliyor. Hesaplamalara göre 5 bin terminatör böcek 5 bin 800 dönümlük alanda çam kese böceğiyle mücadele edebiliyor.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: