"Cam macunu" tarih oluyor

BURSA (İHA) - Binalarda genellikle PVC ve alimunyum doğrama kullanılması, ahşap çerçevelere camı tutturmak için kullanılan macuna rağbeti azalttı. Özellikle büyük şehirlerde PVC ve alimunyuma olan talep, cam macunu üreticilerini zora soktu.

Bursa'da faaliyet gösteren "Üreten Cam Macun" firmasının sahibi , 50 senelik emektar İlhan Üreten, macuna talebin bitme noktasına gelmesi ile beraber, pazar yönünü genişleterek Anadolu'ya toptan macun satışı yapmaya başladı. Bu şekilde işlerinin açılmaya başladığını belirten Üreten, PVC ve alimunyum doğrama çerçevelerin küçük şehirlerde, özellikle de ilçe ve köylerde henüz yaygınlaşmamasını fırsat bildiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Bursa da 50 yıldır macun üreticiliği yapan ve herhangi bir markası olmadığını, şimdiye kadar da hiç reklam yapmadığını belirten İlhan Üreten, "Eskiden Türkiye'de 100'e yakın, Bursa'da ise 8-9 tane macun üreticisi vardı. Şimdi şehrimizde bir tek ben bu işi yapıyorum, ülkemizde 7-8 kişi kaldı. Tabii diğerleri piyasa şartlarına göre işlerini başka ürünlere kaydırdılar, ama ben severek yaptığım işimi değiştirmedim" dedi.

Macuna talebin durma derecesine gelmesindeki en önemli sebebin, teknolojinin gelişmesiyle beraber yeni ürünlerin piyasaya girmesi olduğunu ifade eden Üreten, şöyle konuştu:

"Ben yaklaşık 50 senedir bu işi yapıyorum. Markam ve reklamım yok. Sadece çevrem var. Bu da bana şimdiye kadar yetiyordu. Bursa'daki tek üretici olmama rağmen, macun denince akla ilk gelen cam sanayiinde PVC ve alimunyum doğrama çerçevelerin yaygınlaşması macun satışını bitirdi. Ahşap çerçevelere nazaran çok daha kullanışlı ve uzun ömürlü olan bu malzemeler piyasada oldukça tutuldu. Yeni piyasada macunun yerini slikon, çekomastik ve halk arasında 'plastiktir yırtılmaz, vidalıdır kurtulmaz' deyimiyle tanınan plastik conta aldı. Tabii ahşap çerçevenin bakımı zor. Belli sürede bir cilalanması ve macunun değişmesi gerekiyor. Ama PVC çerçeveler sağlık açısından pek tavsiye edilmiyor. Alimunyum malzeme ise sıcak-soğuk muhafazası bakımından pek iyi değil. Buna rağmen bu malzemeler çok pratik ve estetik. Artık marangozlar bile kendi evlerinde ahşap çerçeve yerine bu yeni malzemeleri kullanıyor."

Reklam
Reklam