Cama hayat veren diş hekimi

Camın ilk bulunduğu, çeşitlendirildiği ve geliştirildiği merkezlerden biri olarak bilinen Hatay'da bir diş hekimi, unutulmaya yüz tutan baba mesleği cam üfleme sanatını yaşatmak için...

HATAY (İHA) - Camın ilk bulunduğu, çeşitlendirildiği ve geliştirildiği merkezlerden biri olarak bilinen Hatay'da bir diş hekimi, unutulmaya yüz tutan baba mesleği cam üfleme sanatını yaşatmak için yoğun çaba sarf ediyor. Diş hekimi Şadi Asfuroğlu, yeşil camdan ürettiği eserlerini 140 yıllık bir Antakya evinde sergiliyor.

Cam üretimi dünyada yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip. Camın ilk bulunduğu, üretim noktasında çeşitlendiği ve geliştirildiği merkezlerden birisi Antakya. Doğu Akdeniz'in önemli kentlerinden biri olan Antakya'ya özgü Yeşil Cam Üfleme Sanatı ise bugün kaybolmaya yüz tutmuş sanatlar arasında.

Reklam
Reklam

Cama hayat veren Diş Hekimi Şadi Asfuroğlu ise babası Asaf Asfuroğlu ile 1940'lı yıllarda ailesiyle özdeşlesen bu sanatın Türkiye'deki son temsilcilerinden biri. Asfuroğlu ailesine ait Antakya'ya özgü yeşil cam üfleme koleksiyonu 140 yıllık tarihi bir Antakya evinde sergiliyor.

Diş Hekimi Asfuroğlu, baba mesleği olan 'Yeşil Cam üfleme Sanatı'na, Kültür Bakanlığı'nın 'Kültürel Hediyelik Eşya Tasarım Yarışması' ile takı, heykel, rölyef çalışmaları yaparak başladığını söyledi.

Zaman içerisinde baba mesleğini geliştirdiğini belirten ve camın plastik ile yarışında cam dostu olduğunu söyleyen Asfuroğlu, kurduğu atölyesinde, antik üfleme camlar, Roma-Bizans dönemine ait gözyaşı şişeleri ve parfüm şişelerinin reprodüksiyon (çoğaltma) üretimi yaptığını ifade etti.

Camın Antakya'da binlerce yıldır üretildiğini belirten Asfuroğlu, "Camın ilk keşfedildiği yerlerden biri Antakya'dır. Binlerce yıldır burada cam yapılamaktadır, Camın, Antakya'da 5 bin yıllık bir geçmişi var. Romalılar ve Fenikeliler döneminde Antakya'da bolca cam yapıldı. Anadolu'da ise 1945'li yıllara kadar gezginler tarafından yapıldı" dedi.

Reklam
Reklam

Asfuroğlu ailesinin 1940'lı yıllarda, yeşil cam üfleme üretimini sanayi haline getirdiğini belirten Şadi Asfuroğlu "Plastik her şeyi bitirdi. Uzak Doğu'nun da ucuz ürünleri, Antakya'da bu sanatı bitme noktasına getirdi" diye konuştu.