Çamaşır suyu içerek zehirlenen çocukların ailelerine soruşturma açılacak

Çamaşır suyu ve sıvı deterjan gibi kimyasal madde içmek suretiyle meydana gelen zehirlenme ve ölüm...

Çamaşır suyu ve sıvı deterjan gibi kimyasal madde içmek suretiyle meydana gelen zehirlenme ve ölüm vakalarının artmasında, kimyasalların orijinal ambalajında muhafaza edilmemesinin etkili olduğu belirtildi. Cam ve pet şişelere konulan kimyasalların özellikle çocuklar tarafından suyla karıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, ev hanımlarının tedbirsizliğinin faturasının ağır olduğunu kaydetti. Kayseri İl Sağlık Müdürlüğü de bu tür zehirlenme olaylarıyla ilgili hastanelere gelen vakalar için, dikkatsiz davranıldığı gerekçesiyle sorumlu kişiler hakkında suç duyurusunda bulunma kararı aldı.
Avrupa Birliği mevzuatına uyum kapsamında deterjanlar ile ilgili tebliğin yayınlanmasının ardından 2005 yılında Piyasa Gözetim ve Denetim sistemine geçildi. Bu kapsamda deterjan ürünlerinin açık olarak, orijinal ambalajsız, etiketsiz, dökme veya belli bir firmaya ait ürünün açılarak parça parça satışı yasaklandı. Yasağın takibi ise Sağlık İl Müdürlükleri teknik elemanlarına verildi. Yapılan denetim ve kontrollerde yasağa kimyasal ürün satışı yapılan işyerlerinde büyük oranda uyulduğu görülürken, evlerde aile bireylerinin dikkatsiz ve tedbirsiz davrandıkları tespit edildi. Bu durum özellikle küçük yaşta çocuklar arasında zehirlenme vakalarını arttırıyor. Geçtiğimiz aylarda sadece Kayseri’de 4 çocuk, çamaşır suyu içmek suretiyle zehirlendi. Kayseri Sağlık İl Müdürlüğü yetkilileri de, dikkatsizlik nedeniyle zehirlenmeye sebebiyet vermek suçlamasıyla aileler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunma karara aldı. Müdürlük, bazı sorumlular hakkında da suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı. Sıvı deterjan ve çamaşır suyu gibi kimyasallar içmek suretiyle meydana gelen zehirlenme ya da ölüm olaylarının artmasında bu ürünlerin ambalajlarından çıkartılarak su kaplarında muhafaza edilmesinin etkili olduğu belirtildi. Anne ve babalar, kimyasal temizlik ürünlerinin orijinal kutularından çıkartılmaması konusunda uyarıldı. Kimyasalların çocukların ulaşamayacakları yerlerde saklanması gerektiğini belirten Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, "Anne ve babalar çok dikkatli olsunlar. Çamaşır suyu ve sıvı deterjanları orijinal ambalajından çıkarmasınlar ve su şişesi gibi benzeri ambalajlara da koymasınlar. Ayrıca bu ürünleri zararlı – faydalı ayrımı yapamayan çocukların erişemeyeceği yüksek yerlerde muhafaza etsinler." şeklinde uyarılarda bulundu.
Kayseri İl Sağlık Müdürü Kadir Çetinkara, olası kimyasal madde zehirlenmelerinde uygulanan yanlış tedavi yöntemlerine de değindi. Kimyasal madde yutan çocuğun kusturması veya ona yoğurt yedirilmesinin çok büyük hatalardan olduğunu vurgulayan Çetinkara, kusturmak suretiyle çocuğun tahrip olan organlarının ikinci defa tahrip olmasına sebep olunduğunu kaydetti. Çetinkara, benzer zehirlenme vakalarında geleneksel yöntemler uygulanarak evde takip yapılması yerine en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini belirterek, "Kimyasal madde zehirlenmelerinde en geçer tedavi şekli, zehirlenen kişinin midesinin bir sağlık kuruluşunda yıkanmasıdır." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz