Cami çıkışında ipli, makaslı şifa arayışı

Ordu’nun Ünye ilçesindeki Kabakçı Mahallesi’nde, yürüyemeyen çocuklara, cami çıkışında ip ve makasla şifa aranıyor. Ünye...

Ordu’nun Ünye ilçesindeki Kabakçı Mahallesi’nde, yürüyemeyen çocuklara, cami çıkışında ip ve makasla şifa aranıyor. Ünye İlçe Müftüsü Aydın Yığman, uygulamanın, mantıki ve dini temeli olmadığını söyledi.

Ünye'de, yürümesi geciken çocukların iki ayağı 30-40 santim uzunluğundaki bir ip ile anneleri tarafından evde birbirine bağlanıyor. Anneler özellikle cuma günleri kucaklarındaki bebekleri ile cami çıkışında bekliyor. Annenin yanında hazır getirdiği makas, camiden ilk çıkan kişinin eline veriliyor. Camiden ilk çıkan kişi, ayağa bağlı ipi kesiyor. Bu uygulamayla çocuğun erken yürüyeceğine inanılıyor.

Reklam
Reklam

Ünye İlçe Müftüsü Aydın Yığmane, “Hiçbir mantıki izahatı bulunmayan, din adına ileri sürülüp benimsenen batıl inanç ve davranışlar hurafe kapsamına girmektedir. Din gerçek anlamda Kur’an ve sünnet ile yaşanır. Ancak derin değil yüzeysel düşünen, ürettikleri ilavelerle dini karmakarışık hale getiren zihniyet sürekli yeni bir hurafe ortaya atar. Peygamber Efendimiz'in bir hadis-i şeriflerinde 'İslâm’da iyi bir çığır açan kimseye, bunun sevabı vardır. O çığırda yürüyenlerin sevabından da kendisine verilir. Fakat onların sevabından hiçbir şey noksanlaşmaz. Her kim de İslâm’da kötü bir çığır açarsa, o kişiye onun günahı vardır. O kötü çığırda yürüyenlerin günahından da ona pay ayrılır. Fakat onların günahından da hiçbir şey noksanlaşmaz.' buyurmaktadır.” dedi.

Kabakçı Camii cemaatinden Mustafa Gümüş, “Bu tür adetler kesinlikle yanlış. Kulaktan duyma şeylerle, dine sonradan giren hurafelerle kendimizi meşgul etmemeliyiz. Bu kardeşlerimiz bilmeyebilir veya yanlış bilebilir. Onlara uygun bir lisan ile konu aktarılmalı, aydınlatılmalıdır.” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz