Can Dostunuz, Köpeğinizi Güney Kore'de Klonlatabilirsiniz

Köpeğinizi çok mu seviyorsunuz? Ondan ayrılmak size zor mu geliyor. Ölümünüze kadar birkaç kez aynı köpekle yaşayabilirsiniz. Tek ihtiyacınız klonlama işleminin 100 bin dolarlık bütçesi.

Güney Kore'de bir laboratuvar 2006'dan beri evcil hayvanları klonluyor. Laboratuvarın kullandığı teknik 1996'da Dolly'nin klonlandığı teknik ile aynı.

Sooam isimli laboratuvar veteriner ve araştırmacı Woo Suk Hwang tarafından kuruldu. Laboratuvarda ayda ortalama 15 köpek klonlanıyor.

Klonlama için 'çekirdek transferi' denilen bir yöntem kullanılıyor. Hayvandan alınan bir hücrenin çekirdeği hücreden alınarak taşıyıcı anne olacak hayvandan alınan yumurta hücresinin çekirdeğiyle yer değiştiriliyor.

Reklam
Reklam

Yumurtaya verilen bir şokla yumurtanın gelişimi başlatılıyor. Yumurta gelişip embriyoya dönüşmeye başladıktan sonra taşıyıcı annenin rahmine yerleştiriliyor.

Bire bir aynı hayvan olmuyor

Birkaç ay sonra taşıyıcı anne yavruyu doğruyor. Yeni doğan hayvanın fiziksel özellikleri hücresi alınan hayvanla her zaman aynı olmuyor. Yeni doğan hayvan hücresi alınan hayvanın birebir kopyasından ziyade tek yumurta ikizi gibi oluyor. Ayrıca huyları da her zaman benzer olmuyor.

Riskli bir prosedür olsa da Hwang, istenilene en yakın sonuca varıncaya kadar prosedürün tekrar edildiğini söylüyor.

Etik olarak sorgulanabilir olsa da bilimin geldiği noktanın etkileyiciliği şüphe götürmez.

Çalışmalarına devam eden Hwang Rusya ile bir mamutu klonlama yöntemiyle hayata döndürmek üzere bir anlaşma imzaladı. Eğer bunu başarabilirse kelimenin gerçek anlamıyla bir canlıyı ölümden döndürmüş olacak. Ya sonra...

Kaynak: IFL Science