Can Dündar'dan müebbet yanıtı

Gazeteci arkadaşı Erdem Gül ile birlikte cezaevinde olan Can Dündar, mübbet talebiyle ilgili yorum yaptı. Köşe yazıları delil olarak gösterilen Can Dündar, "İddianame değil, takdirname" dedi.

MİT tırları nedeniyle tutuklanan Can Dündar ve Erdem Gül için hakkındaki iddianeme tamamlandı. Kasım ayında tutuklanarak cezaevine konulan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve Ankara Temsilcisi Erdem Gül için bir kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıla kadar da hapis cezası istendi. Can Dündar ve Erdem Gül için İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen 473 sayfalık iddianamede; Can Dündar'ın 17 ve 25 Aralık darbe girişimlerinden haberdar olduğu iddia edilirken "Siyasette Nasıl Geldiysen Öyle Gidersin" ve "Piyonlar Devrildi Sıra Şahlarda" yazıları delil olarak sunuldu. MİT'e ait yardım tırlarının durdurulmasıyla ilgili gerçeğe aykırı bazı görüntü ve bilgiye yer verdikleri gerekçesiyle tutuklanan Can Dündar'ın 17-25 Aralık'ı meşrulaştırmaya çalıştığı da iddianemede yer alan bir diğer ifadeydi.

Reklam
Reklam

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Müsteşarlığı'nin şikayetçi olarak gösterildiği iddianemede Can Dündar ve Erdem Gül'ün, ellerinde bilgi ve belge olmamasına rağmen FETÖ/PDY'nin verdiği görüntüler üzerinden yargıda bulunduğu ifadesine yer verilirken; "Türkiye Cumhuriyeti devleti ve hükümetini terörle ilişkilendirme amacı doğrultusunda bilinçli ve sistematik olarak, kurgu yazılar kaleme almışlardır." denildi.

CAN DÜNDAR VER ERDEM GÜL'E YÖNELTİLEN İDDİALAR

Haklarında bir kez ağırlaştırılmış müebbet ve 30 yıla kadar da hapis cezası istenilen Can Dündar ve Erdem Gül'e yöneltilen suçlamalar ise şöyle: "Devletin Güvenliğine İlişkin Gizli Kalması Gereken Bilgileri Temin etme ve Casusluk Maksadıyla Açıklama", "Devletin Gizli Kalması Gereken Bilgilerini Siyasal veya Askeri Casusluk Amacıyla Temin Etme"Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni Ortadan Kaldırmaya veya Görevlerini Yapmasını Kısmen ya da Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek", "Silahlı Terör Örgütüne Üye Olmaksızın Bilerek İsteyerek Yardım Etmek.", "Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti'ni Ortadan Kaldırmaya veya Görevlerini Yapmasını Kısmen ya da Tamamen Engellemeye Teşebbüs Etmek"

Reklam
Reklam

64 gün önce tutuklanarak cezaevine konulan Can Dündar, haklarında talep edilen müebete sosyal medya hesabından yanıt verdi. Twitter hesabından paylaşımlarda bulunan Can Dündar, savcılığın kararıyla ilgili "İddaneme değil, takdirname" dedi. Can Dündar, şu tweetleri attı: “Savcımız kendini “mevzuata bağlı” hissetmemiş. Zihinsel inkılâp yapmış. Külliye kokusu var. İddianamede şiddet kullanarak hükümeti ortadan kaldırma suçuna kanıt 60 kadar köşe yazım var. Ne güçlü yazılarmış. İddianame değil takdirname” denildi.

MÜEBBET KARARI SOSYAL MEDYAYA DAMGA VURDU

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ve gazetenin Ankara temsilcisi Erdem Gül'e iki kez müebbet talebi, sosyal medyanın da konusu oldu. Trend Topic listesinde yer alan "Can Dündar" etiketi altında pek çok paylaşım yapıldı. Yapılan yorumlarda kimileri cezaya sitem ederken kimileri müebbet kararına destek verdi. İşte, sosyal medyadaki Can Dündar ve Erdem Gül yorumları!

"Can Dündar ın bile mühebbetle yargılandığı bu ülkede adalet kelimesini kullanmak anlamsız", "Can dündar müebbetle yargılanıyor diye demokrasi kahramanı ilan edenler, bu adaletiniz", "Ne demek Can Dündar'a 2 kez müebbet bunadınız mı?", "Uluslararası basın örgütleri Can Dündar ve Erdem Gül’e tecriti Silivri’de kınadı,"Can Dündar yapımı içki ve kadın düşkünü bir Mustafa Kemal olarak gösterilen 'Mustafa' filminden sonra şu anda bulunduğu durumu haketmiştir.", "Ahmet Hakan'a saldırana tahliye, Can Dündar ve Erdem Gül'e iki kez ağırlaştırılmış müebbet. Bu adaletsizliği hiçbir propaganda örtemez.", "Savcı Can Dündar için müebbet isteyeli bir kaç saat, Ahmet Hakan'ı döven tek tutuklu tahliye olalı yarım saat oldu."

Reklam
Reklam

CAN DÜNDAR KİMDİR?

16 Haziran 1961'te doğan Can Dündar, 1982 yılında A.Ü. S.B.F. Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan oldu. 1979'dan itibaren sırasıyla Yankı, Hürriyet, Nokta, Haftaya Bakış, Söz ve Tempo'da çalıştı. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde siyaset bilimi dalında yüksek lisansını 1988'de, aynı bölümünde doktorasını 1996'da tamamladı. Televizyona 1988'de TRT'de Seynan Levent ile başlayan Can Dündar, köşe yazarlığına ise 1994'te Aktüel'de başladı. Ardından Sabah Gazetesi'ne geçti. 1999 Ocak'ından 2001 Ocak sonuna kadar Sabah gazetesinde köşe yazarlığı yaptı. 2001 Ocak ayından beri Milliyet gazetesinde, ADA başlıklı köşe yazısı yazdı, 1 Ağustos 2013 tarihinden itibaren Milliyet gazetesiyle yolları ayrıldı.25 Ekim 2013 tarihinden beri Cumhuriyet gazetesinde köşe yazarlığı yapan Can Dündar, 8 Şubat 2015'te gazetenin genel yayın yönetmenliği görevini üstlenmeye başladı.

ERDEM GÜL KİMDİR?

1967 Giresun doğumlu Erdem Gül Gazi Üniversitesi Basın Yayın Yüksek Okulu’ndan mezun olduktan sonra her gazeteci gibi belli bir süre stajyerlik yaptı. 1992 yılında ANKA Ajansı’nda profesyonel gazetecilik yaşamı başladı. 1994 yılında İstanbul ve Ankara Belediyelerini kazanan Erbakan liderliğindeki Milli Görüş’ün yükselişiyle RP’yi aktif olarak izledi. Erdem Gül daha sonra RP’nin iktidara geliş süreciyle beraber başbakanlık ve parlamento muhabiri olarak görev yaptı. RP ve FP dönemlerinin sona ermesinin ardından Tayyip Erdoğan liderliğinde kurulan AKP’yi izledi.

Reklam
Reklam

Daha sonra Taraf Gazetesi'nde yine siyasal İslam ve AKP ile ilgili haberlere imza atan Erdem Gül 2010 yılında Cumhuriyet’te AKP ve parlamento muhabiri olarak göreve başladı. 2013 yılında Cumhuriyet Ankara Bürosu'nda Haber Müdürü oldu.

Anahtar Kelimeler: