Çanakkale 1915 Gezici Müzesi, Sivas'ta-Gezici müze, Sebahattin Öztürk SporSalonu'nda ziyarete açıldı

"Çanakkale'den Anadolu'ya Projesi" kapsamında yola çıkan, "Çanakkale 1915 Gezici Müzesi", Sivas'ta ziyarete açıldı.

"Çanakkale'den Anadolu'ya Projesi" kapsamında yola çıkan, "Çanakkale 1915 Gezici Müzesi", Sivas'ta ziyarete açıldı.

Sivas Belediye Başkanı Doğan Ürgüp, Sebahattin Öztürk Spor Salonu'nda ziyarete açılan müzeyi, yaklaşık 80 okulun öğrencilerinin gezme imkanını bulacaklarını söyledi. Her Türk çocuğunun ömründe bir defa da olsa Çanakkale'ye götürülmesi, gezdirilmesi gerektiğini ifade eden Ürgüp, şunları kaydetti:

"Böyle bir program yapma imkanını Allah bize nasip etmedi. Ama böyle bir fırsat varmış müze ayağımıza kadar geldi. Yaklaşık 80 okulun öğrencilerine buradaki Çanakkale Gezici Müzesi'ni gösterme, seyrettirme imkanını vermiş olacağız. Bu manada inşallah asker kardeşlerimiz de gelecek, onlar da görecek. Cenab-ı Allah bu millete Çanakkale harbi gibi bir harp bir daha yaşatmasın. İstiklal Marşı'nı da bir daha yazdırmayı nasip etmesin. Ama bu millet öyle bir asil, yüce, kahraman bir millettir ki Allah göstermesin aynı hadiselerle karşılaşsa Çanakkale'den daha geride kalmadan çoluk çocuğuyla, kadını kızıyla elinden gelen gayretleri gösterir."

Reklam
Reklam

1915 yılında bazı okulların mezun vermediğini hatırlatan Ürgüp, Türk milletinin 250-280 bin arasında yetişmiş insanını Çanakkale'de kaybettiğini belirtti. Çanakkale Savaşı'nın kazanıldığını, ancak acısının daha sonraki yıllarda hissedildiğini ifade eden Ürgüp, "Yetişmiş insanların eksikliği ciddi bir sorun olarak karşımıza çıktı. Bugün Türk milleti 70 milyonu aşan nüfusu, yetişmiş genç nesliyle tekrar o eski önemli günlerini yaşayacak durumdadır" dedi.

Çanakkale Müzesi Genel Koordinatörü Cengiz Yürükaslan da, Çanakkale Gezici Müzesi fikrinin 5 sene önce genel bir sohbet sırasında ortaya atıldığını söyledi.

'Koca bir Çanakkale'yi Türkiye'de gezdirmenin çok meşakkatli ve zor bir iş olduğunu belirten Yürükaslan, "Çanakkale Müzesi Sivas ilimizde 151'inci sergilemesini yapıyor. 5 yıldır Türkiye'yi dolaşan müze ile 10 milyona yakın öğrenciye, Çanakkale'yi ve Çanakkale ruhunu anlatmaya çalıştık. Unutulmaya yüz tutmuş tarihimizi, hiçbir siyasal boyuta sokmadan, Çanakkale'yi Çanakkale olarak anlatmaya çalıştık, anlatmaya da devam ettik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Müzede 4 bin parça malzeme bulunduğunu, hepsinin de 97 yıllık olduğunu ifade eden Yürükaslan, "Bunların yanı sıra 25 anlatım tablosu, her gittiği yere Çanakkale'de yatan şehitlerinden oluşan temsili şehitlik ve 35 dakikalık 1915 senesi çekimi çok özel belgesel filmiyle Çanakkale'ye gidemeyenlerin ayağına Çanakkale'yi getiriyor. Böyle bir ayağa getiriş ki, Çanakkale'ye 10 defa gitseniz burada gördüğünüz malzemeleri göremezsiniz. O kadar özel dizayn edilmiş, çok yönlü toplanmış bir müze" dedi.

Konuşmaların ardından Çanakkale'yi anlatan belgesel filmi izlendi. Daha sonra katılımcılar müzeyi gezdi. Müzede en fazla ilgiyi Çanakkale'nin simgesi olan havada çarpışan mermiler gördü.

Müzenin 12 gün boyunca açık kalacağı belirtildi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: