Eceabat İlçesi’nin Kabatepe Feribot İskelesi yanında, 25 Temmuz 1994 tarihinde çıkan ve 4 bin 49 hektar alanın küle döndüğü orman yangınından kurtulan ağaçlık alanda,bugün saat 15.00’de alevler yükselmeye başladı. Şehitlikleri gezmek için gelen ve çevredeki plajlarda denize girenlerin yoğun olduğu bölgeden yükselen alevlere ilk müdahale Çanakkale Orman Bölge Müdülüğü bünyesindeki söndürme heliktopteri tarafından yapıldı. Ardından bölgeye 3 helikopter ve 10 arazöz daha sevk edildi.
ALEVLER AĞAÇLANDIRILAN ALANLARA SIÇRADI
Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı’na ait arazözler de takviye olarak bölgeye gönderildi. Ormanlık alanda başlayan yangın rüzgarın da etkisiyle kısa sürede yayılarak, 1994’teki yangından sonra ağaçlandırılan alana da sıçradı. Alevlere havadan ve karadan müdahale sürerken, yangının çıkış nedeni henüz belirlenemedi. Çevredeki tatilciler ve Çanakkaleliler, yangını korku dolu gözlerle izledi.
1994 yılında çıkan ve 4 bin 49 hektar orman alanını küle çeviren yangın, şehitlerinyeşil örtüsünü karartmıştı. O yangında dönemin Çanakkale Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe, alevlerin içinde kalarak şehit düşmüştü.
YANGIN KONTROL ALTINA ALINDI
Çanakkale'nin Eceabat ilçesi sınırları içinde yer alan Gelibolu Yarımadası'nda çıkan orman yangını kontrol altına alındı.
Tarihi yarımadanın Kabatepe bölgesinde henüz belirlenemeyen nedenle çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına, helikopter ve arazözlerle müdahale edildi.
Çanakkale Orman Bölge Müdürü Refik Ulusoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangına ekiplerin müdahale ettiğini söyledi.
Söndürme çalışmaları için 2 helikopter ile ekiplerin desteğe geldiğini belirten Ulusoy, "Karadan da arazöz ve iş makineleriyle çalışma yapıldı." dedi.
- "Bir kamp alanı boşaltıldı"
Çanakkale Savaşları Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan da Orman Bölge Müdürlüğü ekiplerinin yangına karadan ve havadan müdahale ettiğini anlattı. Rüzgar güneye estiği için alevlerin bu yönde ilerlediğini dile getiren Gürkan, "Orada bir kamp alanı boşaltıldı. Soğutma çalışması o alanda yapılıyor. Diğer taraflara da müdahaleler yapıldı. Çevre ilçelerden takviyeler geldi. Bölgede yaşam alanı yok. Orası kamp ve piknik bölgesi. Yangının çıktığı bölgede şehitlik yok, sadece piknik alanları var." diye konuştu.
- Vali Erkal
Çanakkale Valisi Hamza Erkal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yangının kontrol altına alındığını söyledi. Erkal, "Yangın kontrol altına alındı ama biz yine de temkinli davranıyoruz. Havadan ve karadan soğutma çalışmaları sürüyor. Tam anlamıyla çalışmalar bittikten sonra zarar gören alan tespiti yapılacak." şeklinde konuştu.
BÖLGEDE ŞEHİTLİK YOK
Yangınla ilgili açıklama yapan Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Mehmet Gürkan, "Yangına Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri ve helikopterler müdahale ediyor. Kabatepe kamp alanı boşaltıldı. Kabatepe alanında soğutma çalışması yapılıyor. Diğer taraflara da müdahale ediliyor. Çevre ilçelerden takviye geliyor. Yangının olduğu bölgede yaşam alanı yok, orası kamp alanı bölgesi. Yangının çıktığı bölgede şehitlik de yok. Oralarda sadece piknik alanı var" dedi.
_
AYNI BÖLGEDE FACİA YAŞANMIŞTI_
Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Alanı’nda 25 Temmuz 1994 günü saat 16.30’da başlayan ve 57 saat süren yangında, 1’inci Dünya Savaşı’nın Çanakkale cephesinde, savaşın yoğun olarak geçtiği Arıburnu ve Conkbayırı civarındaki 4 bin 49 hektar orman alanı yanmıştı.
Gelibolu'da 1994 yılında çıkan orman yangınında Orman Bölge Müdürü Talat Göktepe alevlerin arasında kalarak hayatını kaybetmişti.
BODRUM'DA DA YANGIN VAR
Muğla'nın Bodrum ilçesinde makilik alandayangın çıktı. Yerleşim yerlerine yaklaşan alevler, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Alınan bilgiye göre, Turgutreis Mahallesiİslamhaneleri mevkisindeki makilik alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın başladı.
Rüzgarın etkisiyle kısa sürede geniş alana yayılan alevlere, Bodrum Orman İşletme Şefliğine ait arazöz ve orman işçileri ileMuğla Büyükşehir Belediyesi Bodrum İtfaiye Grup Amirliği ekiplerince müdahale ediliyor.
Yerleşim alanlarına yaklaşan yangın, kontrol altına alınmaya çalışılıyor.
Söndürme çalışmalarına bölge sakinleri de bahçe hortumları ve kovalarla taşıdıkları suyla destek veriyor. (AJANSLAR)