‘Çanakkale Mektupları’ sergisi Meclis Kültürevi'nde açıldı

Ankara’nın Polatlı Belediyesi'nin, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği ‘Çanakkale Mektupları’ konulu sergi...

Ankara’nın Polatlı Belediyesi'nin, Çanakkale Deniz Zaferi'nin 97. yıl dönümü münasebetiyle düzenlediği ‘Çanakkale Mektupları’ konulu sergi TBMM Mustafa Necati Kültürevi'nde açıldı.

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Çakır tarafından hazırlanan sergide cepheden subay ve askerler tarafından ailelerine yazılan mektuplar ile ailelerden cepheye yazılan 33 mektup yer alıyor. Sergi 25 Mart Çarşamba gününe kadar gezilebilecek.

Serginin açılışını Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, AK Parti Ankara Milletvekili Tülay Selamoğlu, Polatlı Kaymakamı Gürsoy Osman Bilgin, Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik birlikte yaptı. Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Meclis Başkanlığı döneminde ilk defa Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik’in daveti üzerine 13 Eylül'deki Sakarya Zaferi'nin yıl dönümü kutlamalarına katıldığını anımsattı. Arınç, “Bugün de hocamızın ifade ettiği gibi cephe gerisinden yazılan mektupların orijinalleri ile bugün sergileniyor olması elbette belediyemiz adına kıvanç verici bir çalışmadır. Çanakkale bir destandır. Resmi rakamlar da var elimizde, 220 bin civarında. Ama toplam harpte ölenlerin sayısı 400 binden fazladır. Ve şehitlerimizin içerisinde 5 binden fazla tıbbiye mensubu, öğretmen yani üniversitede okuyan vardır.” dedi.

Reklam
Reklam

"BU MEKTUPLARI AİLECEK OKUYUN"

Serginin Çanakkale'nin hangi şuurla, hangi inançla kazanıldığını gösterdiğini anlatan Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, annelerin, babaların gençlere bu kahramanlık şuurunu aşılamalarını istedi.
Arınç şöyle konuştu: “Bu mektuplarda hasret var. Bu mektuplarda edep var. Bu mektuplarda şehitlik olma bilinci var. Bu mektuplarda vatan sevgisi var. Bu mektuplar bizim Osmanlı döneminin ve şimdi Cumhuriyet dönemimizin gerçek amacı olan, gayesi olan, ruh ve düşünce var. Ne ararsanız şehitliklerin, bu mektupların, bu hasretin, bu güzel yazıların içerisinde bulabilirsiniz. Kitap haline de getirilmiş. Umarım çok büyük ilgi çeker. Özellikle bugün genç neslimizin bunları okumasında, bilmesinde fayda var. Anneler, babalar lütfen bu gençlerimize bu kahramanlık şuurunu aşılayın, bu güzellikleri gösterelim. Onlarla birlikte bu mektupları bir kez ailemizle birlikte okuyalım.”

Çankırı Karatekin Üniversitesi Türk Dili Edebiyatı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ömer Çakır ise 'Çanakkale'den Mektup Var' isimli eserde Çanakkale savaşına katılmış er veya subay olan askerlerin mektuplarından 33 adet seçim yaptıklarını, orijinalleri ve yeni yazılı haliyle sergide bir araya getirdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Polatlı Belediye Başkanı Yakup Çelik, mektupların okunduğunda insana Çanakkale ruhunu veren ve yaşatan mektuplar olduğunu belirtti.
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve beraberindekiler sergiyi gezdi. Arınç, sergide yer alan mektuplardan oluşan kitabı da tek tek katılımcılara dağıttı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz