Çanakkale Savaşları Çadırı Ziyaretçilere Duygu Dolu Anlar Yaşattı

Afyonkarahisar Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği’nin (ÜMİTGÖNDER) tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Savaş Alanları Çadırı’nda sahnelenen kahramanlık hikayeleri...

Afyonkarahisar Ümit Gönüllü Eğitimciler Derneği’nin (ÜMİTGÖNDER) tarafından hazırlanan ‘Çanakkale Savaş Alanları Çadırı’nda sahnelenen kahramanlık hikayeleri vatandaşlara duygu dolu anlar yaşattı.

Dernek üyesi 35 öğretmen tarafından 10 günde hazırlanan çadırda 3 metrelik siperler açılarak, toplar, el bombaları ve silahlar yerleştirilerek, taştan tepeler oluşturuldu. Çadırda, Türkiye’nin dört bir yanından gelerek şehit düşenlerin temsil edildiği şehitlik yer aldı.

Valilik ve belediyenin de destek verdiği çadırda Çanakkale savaşlarını aratmayacak sahneler canlandırıldı. ‘Seyit Onbaşı’, ‘Yahya Çavuş’ gibi kahramanların hikayeleri yetiştirme yurdu profesyonel tiyatro kulübü öğrencileri tarafından canlandırıldı.

Reklam
Reklam

Seyit Onbaşı’nın yaralı halde 276 kiloluk top mermisini yerinden kaldırarak düşman gemisini batırması vatandaşlar tarafından büyük alkış aldı. 63 arkadaşıyla birlikte bulundukları yeri düşmana karşı 10 saat boyunca savunarak geçit vermeyen Yahya Çavuş’un canlandırıldığı sahneyse protokol ve izleyicileri duygulandırdı. Gösteri sonrasında vatandaşlar ve protokole rehber eşliğinde savaşın önemli anları anlatılarak, savaştan geriye kalan mühimmatlar tanıtıldı.

Vali İrfan Balkanlıoğlu, savaştan geriye çok acı ve hüzünlü hayat hikayeleri bulunduğunu belirterek, ömrü boyunca evlatlarının acısıyla yanan binlerce, yüz binlerce aileler olduğunu söyledi. Balkanlıoğlu, “Allah bir daha bu millete bu acıları yaşatmasın. Ancak mezar taşlarında da gördüğümüz gibi ülkenin dört bir yanından gelen insanların şehit olarak yan yan yattıklarını görebilirsiniz. Bizleri parçalamak isteyenlere karşı vücutlarını siper ettiklerini unutmamak lazım.” dedi. Balkanlıoğlu, bütün şehitliklerin gençler tarafından gezilmesi ve ibret alınması gerektiğini belirterek, Çanakkale savaşının canlandırıldığı çadırı hazırlayanlara teşekkür etti.

Reklam
Reklam

Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak, Çanakkale’nin; metrekareye 6 binden fazla merminin düştüğü, 3 binin üzerinde sadece Afyonkarahisar’dan şehidin bulunduğu, 258 bin dolayında şehit verilen ve tarihe altın kanla yazılan savaşlardan birisi olduğunu söyledi. Solak, “Böyle küçük bir mini mizanselle de olsa bu savaşı yaşamak her düzeyde insanı etkilemektedir. Bu topraklar bize rastgele gelen topraklar değildir. Böyle bir anlamlı programı yapanlara teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

ÜMİTGÖNDER Başkanı Veli Kuru, çadırın, 15 gün boyunca mesaisinin dışında çadıra gelerek fedakarca çalışan 35 kişilik eğitim gönüllüsü tarafından hazırlandığını dile getirdi. Afyonkarahisar'da ilk defa açılan çadırı bir haftada 10 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: