Çanakkale Kara Savaşlarının 97. yıl dönümü nedeniyle Şehitler Abidesi'nde tören düzenlendi.
Törenler; sabah saat 09.00'da Çanakkale Savaşı'na katılan Türkiye, Avustralya, Yeni Zelanda, Güney Afrika, İngiltere, Kanada, Pakistan, Almanya, Fransa, İrlanda ve Hindistan adına Şehitler Abidesi'ne çelenklerin konulmasıyla başladı. Saygı duruşunun ardından, 11 ülkenin milli marşları eşliğinde bayrakları göndere çekildi.
Törende Türkiye Cumhuriyeti adına bir konuşma yapan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Savaşı'nın dünya tarihindeki önemine değinerek, "I. Dünya Savaşı'nın kaderini etkileyen boğaz savunması ve Gelibolu Yarımadası üzerindeki kara savaşlarının, milli harp tarihimiz içinde müstesna bir yeri ve önemi vardır. Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi, burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam etmektedir. 97 yıl önce Çanakkale Boğazı ve Gelibolu Yarımadasında yaşananlar, sadece Türk milletinin var olma savaşı olmayıp, buradaki muharebelere katılan değişik milletlerden insanların da ulus olma yolunda attıkları adımları derinden etkilemiştir. Milletimizin bu cephelerde ödediği ağır bedellerin karşılığında var olma mücadelesinin ne anlam ifade ettiğinin farkına varmış olması, bizim açımızdan buradaki muharebelerin en belirgin sonucunu teşkil eder. Bu sonucun ortaya çıkardığı en önemli kişilik ise şüphesiz Anafartalar kahramanı Mustafa Kemal'dir. Birinci Dünya Savaşı sonrasında maddi ve manevi varlığı hukuken sonlandırılan 600 yıllık büyük bir devletin arkasından tarih sahnesine çıkacak yeni devletimizin doğması sürecinin başkomutanı ve sonrasında bu devleti şekillendirecek fikirlerin baş mimarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, buradaki muharebe alanlarının en önemli kısımlarında görev yapmıştır. Onun bu cephede bizzat içinde yaşadığı ve şahit olduğu olaylar, Türk insanının ona olan saygı ve sevgisini pekiştirecek örneklerle doludur" dedi.
"BARIŞIN GETİRDİĞİ ERDEMLERİ DÜNYAYA YANSITIYORUZ"
Vali Tuna, Çanakkale'de başlayan sürecin ortaya çıkardığı Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunda yer alan temel felsefe ve değişmez ilkelerden en önemli unsurlarından birisinin "Yurtta barış, dünyada barış" ilkesi olduğunu da belirterek, "Bugün bu ilkenin ışığı altında burada toplanmış bulunuyoruz. 97 yıl önce birbirine 8-10 metre mesafedeki siperlerde birbirleriyle kıyasıya mücadele edenlerin, o siperlerde birbirlerine sarılarak birlikte can verenlerin torunları olarak barışın getirdiği erdemleri bütün dünyaya yansıtan güzel bir örnek oluşturuyoruz. Çanakkale Savaşları sırasında yaşananlar ve insanlık tarihine bir kahramanlık abidesi olarak geçen mücadele, burada evlatlarını kaybetmiş, farklı coğrafyadan gelmiş ülkeler arasında hüzünlü ancak bir o kadar da samimi ve sarsılmaz dostluğun temellerinin atılmasına vesile olmuştur. Atatürk'ün 1934'te bu topraklara karışan yabancı askerlerin ebedi hatırasına gösterilen saygının bir ifadesi olarak sarf ettiği sözler, annelerin acılı yüreklerindeki yaraları
sarmış ve insani değerlerin hepimiz içi geçerli olduğunu bir kez daha hatırlatmıştır. Geçmişte yaşanan olayların unutulmaması, o olaylarda yaşanan acılardan dersler çıkarılması, çıkarılan derslerle geleceğin barış içinde şekillendirilmesi insanlığın çözmesi gereken en önemli sorunlardan biri olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Savaşlar, insanlık tarihinde derin, onulmaz yaralar açar. Çocuklarımıza tertemiz, yaşanabilir, barış dolu bir dünya bırakmak dururken savaşlarla hem dünyayı hem de insanlığı hüzün içinde bırakmayı kimse izah edemez. Savaşan askerlerin ailelerine yazdıkları mektupları okursak eminim ki çocuklarımıza daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için birlikte gayret göstermek gerektiğine olan inancımız pekişecektir. Gelibolu Savaşlarında siperler arasında yaşanan bazı hikayelere baktığımızda, orada insani değerlerin kaybolmadığını görüyor ve bugün Gelibolu'yu 'savaşın yenildiği yer' olarak ilan etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Dün büyük bir savaşın tarafları olanlar, bugün insani değerlerle bezenmiş, duygu yüklü, barışın getirdiği engin hoşgörü ortamının tarafları olarak buradadırlar. Bugün bizlere düşen, savaşlardan uzak durmak, 97 yıl önce yaşanan acılardan bizi uzak tutacak sürekli bir barış ortamının insanlık için geçerli olmasına çalışmaktır. Kaybettiklerimiz bugün yaşasalardı kesinlikle onlar da barış ve dostluğun hakim olmasını isterlerdi. Bu topraklar, kendi evlatlarımızı kucakladığı gibi burada savaşan milletlerin evlatlarını da bağrında taşımaya devam edecektir" ifadelerini kullandı.
"DOSTLUĞUMUZ HER ZAMANKİNDEN GÜÇLÜ"
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) adına konuşma yapan Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığına bağlı 18 Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen de Çanakkale Savaşlarının önemine değinerek, "Bugün milletçe her sayfası mübarek şehitlerimizin kanları ile yazılmış Türk harp tarihinin en müstesna zaferlerinin biri olan Çanakkale Zaferi'nin 97.yılını kutlamak için toplandık. Çanakkale Savaşı, hiç kuşkusuz sebepleri ve sonuçları itibarıyla tarihin akışının değiştiği bir zaferdir. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün tarih sahnesine çıkmasını sağlayan acı ve kanla yazılmış bir kahramanlık destanı ile bu toprakların bağında on binlerce askerin ebedi hatıraları vardır. Çanakkale Savaşı Mustafa Kemal'den Kazım Karabekir'e, Esat Paşa'dan Fevzi Çakmak'a kadar milli mücadele kahramanlarının dehalarını gösterme fırsatını bulup kendilerini ispat ettikleri bir savaştır. Çanakkale Muharebeleri yüce Türk milletinin vatanını savunma, bayrağını ve bağımsızlığını koruma konusundaki azim ve özverisini gösterirken, diğlak barışın getirdiği eer yandan düşmana karşı bile gösterilen saygı, hoşgörü ve insan sevgisinin anıtlaştığı bir destandır. Türk milletinin bağından çıkan Türk Silahlı Kuvvetleri, geçmişte kutsal vatan topraklarını koruma gayreti ve fedakarlıkların sonucunda milletçe elde ettiğimiz kazanımlarının bilincindedir. Yüce Türk milleti adına muharebe meydanlarında on binlerce şehidimizin kanları karşılığında kazanılan bağımsızlığımız ve vatan topraklarının yılmaz bekçileri olan Türk Silahlı Kuvvetleri, aynı zamanda dünyanın
çeşitli köşelerinde dünya barışını da koruma yolunda üstlendiği görevleri başarı ile sürdürme azim ve kararlılığındadır. Bugün burada uzaklardan Anadolu sahillerine gelen milletlerin evlatları ile birlikte akıttığımız kanların başlattığı barış ve dostluk ortamının işareti için huzurunuzdayız. Bugün başlattığımız dostluğun her zamankinden güçlü olarak devam ettiğini sizlere göstermekteyiz ve göstermeye devam edeceğiz" dedi.
"GELİBOLU; SAVAŞ SÜRESİNCE KAHRAMANLIK, YİĞİTLİK VE KARŞILIKLI SAYGI GÖSTERİLEN ÖNEMLİ BİR ÖYKÜDÜR"
Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy da yaptığı konuşmada, 97 yıl önce yaşanan savaşın önemini değinerek, "Yaklaşık 1 yüzyıl önce burada olan çatışma küçük, genç ve uluslu dünyanın yarışından uzak olan Yeni Zelanda için belirleyici bir noktaydı. Bir zamanlar Gelibolu öyküsü için İngiliz kuvvetlerinin emri altında Türk güçlerine karşı olan Yeni Zelanda ve Avustralyalı askerlerin yalnızca bir seferberlik savaşı olduğu algısı vardı. Çatışmada asıl rolü Anzaklar oynarken, onlarsa ulusların ve ırkların geniş ve koalisyonunun bir parçasıydı. Bu yarımada üzerinde mezarlıklarda yatanlar yalnız Avrupa'nın değil, aynı zamanda Asya'nın, Afrika'nın, Kuzey Amerika'nın ve Pasifik'in de oğullarıdır. Gelibolu, Türkiye için stratejik bir önem taşımaktadır. Gelibolu; savaş süresince kahramanlık, yiğitlik ve karşılıklı saygı gösterilen önemli bir öyküdür. Savaşın sonrasında nasıl güçlü dostluk bağlarımızın oluşturulduğunun bir öyküsüdür. Yeni Zelandalılar, Türk insanının burada haysiyeti ve onuru ile ölen, savaşan insanların anılarına gösterdiği saygıyı hiçbir zaman unutmayacaktır" dedi.
Anma programı; tören geçişinin ardından Mehteran Bölüğü ve tören geçişi gösterisi, Şehitler Abidesi şehitlik defterinin imzalanması ve şehitlik ziyareti ile sona erdi. Katılımcılar, daha sonra sırasıyla Fransız ve İngiliz Anıtlarındaki törenlere katıldı.
Öte yandan törene katılan Anzak askerlerinin torunları ile Türk askerleri birlikte fotoğraf çektirdi.
Törene Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Yeni Zelanda Gazi İşleri Bakanı Nathan Guy, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, 1. Ordu Komutanı Orgeneral Yalçın Ataman, 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, yabancı ülke büyükelçileri ve konsolosları, civar belediye başkanları, askeri mülki erkan ve 11 ülkenin diğer temsilcileri katıldı.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz