'Çanakkale Şehitleri Bir Irkın Mensupları Değil, Bir Milletin Mimarlarıdır'

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü kutlamaları, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen...

Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü kutlamaları, Şehitler Abidesi'nde düzenlenen törenle son buldu. Törene Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

Çanakkale şehir merkezindeki törenin ardından Başbakan Erdoğan ve beraberindekiler, Gelibolu Yarımadası'ndaki Şehitler Abidesi'ne helikopterle geçti. Buradaki törene Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel, çok sayıda bakan ve kuvvet komutanları da katıldı. Şeref holünde saygı duruşu, saygı atışı ve İstiklâl Marşı'nın askerî bando eşliğinde okunmasıyla başlayan tören, Çanakkale deniz ve kara savaşlarını anlatan dev rölyefin önündeki Atatürk anıtına çelenk koyulmasıyla devam etti. TSK adına Gelibolu 2. Kolordu Komutanlığı 18. Zırhlı Tugay Komutanı Tuğgeneral Ferhat Özgen, yaptığı konuşmada, "Aziz şehitlerimiz, huzurunuzda and içiyoruz ki bizlere bıraktığınız eserleri sonsuza dek yaşatacağız. Vatanımızın düşman eline geçmemesi uğrunda canımızı seve seve feda edeceğiz. Sizleri hiçbir zaman unutmadık, unutmayacağız. Sizler bizim yol göstericimiz, ışığımız, eşsiz kahramanlarımızsınız." dedi.

Reklam
Reklam

'ŞEHİTLERİN KANIYLA YAZILAN KARDEŞLİĞİ MUHAFAZA EDECEĞİZ'

Daha sonra kürsüye Başbakan Erdoğan geldi. Tören alanında toplanan vatandaşlara seslenen Erdoğan, Türk tarihinin en şanlı sayfalarından biri olan Çanakkale Deniz Zaferi'nin 98. yıldönümü kutladı. Bu zaferin, İstanbul'un fethi gibi çok önemli bir dönüm noktası teşkil ettiğini belirterek, "Burada yanıbaşımızda istirahat eden on binlerce şehit, kendilerine kefen biçilmeyecek kadar azizdir, çünkü onlar ölmedi. Onlar diridirler ama biz bilmeyiz. Buradaki şehitler, tek bir ırkın mensupları değil. Onlar, büyük bir milletin mimarlarıdır. Şehitler, 98 yıl önce bizim millet tasarrufumuzu şekillendiren kahramanlardır. Onlar Türkiye'nin her yerinden, Balkanlar'da, Ortadoğu'da, Afrika kıtasındaki halkların da evlatlarıdır." şeklinde konuştu.

Şehitliklerde her milleten şehit olduğunu ve kardeş kardeş yan yana bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu kabristanda Türk de var, Boşnak da var, Kürt de var. Bu değerlere inanmış herkes var. Çanakkale, tarihimizin şanlı bir sayfası olduğu kadar bugünümüzün ışığıdır. Bir kez daha söz veriyoruz, tıpkı onlar gibi, bir hilâl uğruna ne güneşler batıyor, tek millet, tek bayrak, tek devlet diyoruz. Bu uğurda mücadelemizi vermeye devam edeceğiz. Onların kanlarıyla yazdıkları kardeşliği en güçlü şekilde muhafaza edecek ve geleceğe taşıyacağız. Onlardan miras olarak devraldığımız geleceğe taşıyacağız. Çanakkale ruhuyla tek bir millet olarak, kardeş olarak, geleceğe emin adımlarla yürüyeceğimizin sözünü şehitler huzurunda yeniliyoruz. Allah onlardan razı olsun."

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Özel ve Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, şehitlik defterini imzaladı. Protokol üyeleri daha sonra seyir alanına geçerek, Çanakkale Boğazı'ndan Türk Deniz Kuvvetleri'ne ait fırkateyn, muhrip ve sahil güvenlik unsurlarının geçişini seyretti. Ardından Solo Türk hava akrobasi gösterisi yapıldı.

Protokol üyeleri, daha sonra sembolik şehitliği ziyaret edip mezarlara karanfil koydu. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından şehitler ve gaziler için okutulan hatimlerin duası edildi. Yaklaşık bir saat süren tören programının ardından Başbakan Erdoğan, Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ndeki "Ocak" isimli resim sergisini açmak üzere alandan ayrıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz