Çanakkale Valisi'nden 'Bozcaada Planı' açıklaması

Vali Ahmet Çınar, yardımcıları ve daire müdürleri ile birlikte Polis Evi'nde basın toplantısı düzenledi.

Çanakkale Valisi Ahmet Çınar, bakir kalmış koyların imara açılarak yapılaşması kaygısı taşıyan Bozcaada ile ilgilitepkileri değerlendirirken, 'Kimse gelmesin' mantığını doğru bulmadığını söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın planında yer alan Çanakkale Boğaz Köprüsü'nün bir ihtiyaç olduğunu dile getiren Vali Çınar, devlete ait mekanların ise ya satılması ya da özelleştirilmesi gerektiğini düşündüğünü dile getirdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı, Çanakkale ve Balıkesir illerini kapsayan 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planına yönelik eleştiriler hakkında değerlendirme yapan Vali Çınar, ilk olarak Çanakkale Boğaz Köprüsü konusuna değindi. Köprünün yapılmasının büyük bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Vali Ahmet Çınar, "Bu planda en çok dikkat çeken konu boğaz köprüsü yapımının yer alması. Bu tabi hem ülkemiz için hem de bölgenin trafik ihtiyacının karşılanması hem de bölgeye getireceği hareketlilik açısından çok önemli. Daha önce bu konuyla ilgili olarak ilgili bakanımızın ve hükümet yetkililerimizin televizyonda beyanları olmuştu. Köprü, bu plana da girmiş oldu. Hayırlı olsun diyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Vali Çınar, yaz aylarında, hafta sonlarında, bayramlarda İstanbul yönünden gelenlere gemi taşımacılığının yeterli olmadığını belirterek, "Büyük bir yığılma oluyor ve insanlar eziyet çekiyor. Dolayısıyla bu köprü çok şeyi çözecek" diye konuştu.

ŞEHİR PLANLAMASININ ÖNEMİNE VURGU

Çanakkale'nin saklı kent denilen, cennetten bir köşe olduğunu ifade eden Vali Ahmet Çınar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok güzel bir coğrafya. Tarihi birikimini, bitki örtüsünü, buranın toprağının bereketini, her şeyini hesaba kattığınızda çok büyük bir potansiyel. İnsanların yaşamak isteyebilecekleri gelişim ve nüfus artışı açısından büyük bir potansiyel teşkil ediyor. İzmir, Bursa, İstanbul yollarının duble olması ve havaalanımızın büyümesi nedeniyle buraya olan trafik ve ziyaretçi akışı aritmetik rakamlar değil, belki gelecekte trigonometrik rakamlarla ifade edilebilecek. Sıçrama niteliğinde bir sonuç doğuracak. Biz bu kadar bakir kalmış, bu kadar güzel bir kenti kalkınma ve nüfus artışı potansiyelinin çok yüksek olduğu bu şehri zamanında iyi planlayamaz isek, birçok yerde görüldüğü gibi beton yığınları olan, sağlıksız olan, stres üreten, plansız, çirkin yapılar ortaya çıkar. Kendi tedbirsizliklerimiz yüzünden bu güzelliği öldürmüş oluruz."

Reklam
Reklam

BOZCAADA'YLA İLGİLİ DÜŞÜNCELERİNİ AÇIKLADI

Bozcaada Belediye Başkanı CHP'li Hakan Can Yılmaz'ın yeni plana karşı olduğu, itiraz edeceklerini açıkladığı hatırlatılan Vali Çınar, "O şehrin seçilmiş yöneticisi ve saygı duyarız. Bir itirazı turizme açılan bölgeyle alakalı, belediye başkanının. Ama 2040 yılında öngörülen nüfus 11 bin" dedi. Vali Çınar, bu nüfusun hiç de yüksek olmadığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir ada çok güzel ve sakin olabilir. Ama adada yaşamak isteyen daha çok insan varsa ve ada çevre ve sükunet bozulmadan bunu kaldırabiliyorsa, başkalarının da orada yaşama hakkı var. İşte biz burada 2 bin kişiyiz. Böyle de çok rahatız, kimse de gelmesin mantığı da çok doğru değil. Dolayısıyla bunun toplum sosyolojisi, psikolojisi, her yönüyle incelenip, ada ne kadar kaldırabiliyorsa abartmadan bu nüfusun orada yaşama hakkı var. Ben bunu planı destekliyorum anlamında söylemiyorum. Ama her şey bilim ve hakkaniyet ölçüsünde olmalı diyorum" dedi.

Güvenli olmadığı gerekçesiyle kapatılan Öğretmen Evi ile ilgili soruyu yanıtlayan Vali Ahmet Çınar, "Öğretmenevinin yıkılma tehlikesi var. Öğretmenevimizi alıyorlar diye eylem yapıldığını gazete haberlerinden görüyorum. Kimsenin bir şeyi aldığı yok. Şahsi fikrimi söyleyeyim. Türkiye'nin her yerinde öğretmenevleri, polisevleri, orduevleri hakim evleri, ne varsa özelleştirilmeli. Benim şahsi fikrim. Çünkü personel devletten, bütün giderler devletten, o yatak bölümleri hariç, kafe bölümlerinin birçoğu kahvehaneye dönmüş. Koloni gibi öğretmenler bir yerde oturuyor. Polisler bir yerde oturuyor. Askerler bir yerde oturuyor. Niye? Dağılın, başka kafelerde herkes gibi gidin oturun, sohbet edin. Belki birbirimizden faydalanırız. Böyle bir durum var" dedi. (DHA)

Reklam
Reklam