Başrollerini, Gürkan Uygun ve Berrak Tüzünataç’ın paylaştığı “Çanakkale; Yolun sonu” filminin galası, Çanakkale’de yapıldı. Galada konuşan başrol oyuncusu Uygun, “Burada heyecanı ve hüznü bir arada yaşadık” dedi.
Çanakkale Kolin otelde düzenlenen Gala gösterimine, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, filmin Genel Yönetmeni Serdar Akar, yönetmen Kemal Uzun ve yaklaşık bin kişilik davetli katıldı. Çanakkale için yapılan rap şarkısının da canlı performans olarak seslendirildiği gecede, davetliler filmi ilgiyle izledi. Film gösteriminin ardından konuşan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Çanakkale ile ilgili, son dönemlerde önemli filmler yapıldığını, ancak bunların yeterli olmayacağını belirterek, “Üniversitelerin yaptığı bir araştırmaya göre, Amerika’da, 50 yıl önce yaşanan Vietnam savaşı ile ilgili, Amerika film endüstrisi, 50 yılda 120 civarında film ve 15 belgesel çekmiş. Buna bakınca, 98 yıl önce yaşanan Çanakkale savaşları ile ilgili üretilen film ve belgesellerin ne kadar az olduğunu görüyoruz” dedi.
Çanakkale filminin kendisini çok heyecanlandırdığını söyleyen başrol oyuncusu Gürkan Uygun, “98 yıl önce bu topraklarda verilen mücadelenin anlatımını yapmaya çalıştık. İnsanların tepkilerini merak ediyorduk. O açıdan çok heyecanlıydık. Onun dışında, Çanakkale savaşlarının 98 yılı vesilesiyle de toplanmış bulunuyoruz. Onun için ayrı bir hüznümüzde var. Şehitlerimizi anıyoruz. Atalarımızın bize bıraktığı, ne şekilde bıraktıklarını yeni nesillere anlatmaya çalıştık. Şimdilik iyi reaksiyonlar var. Filmde, iki veda sahnesi var. Kardeşi ve hemşireyle vedalaştığı. Onlar biraz daha duygu yükseldiği için beni çok etkiledi” dedi.
Filmi çok beğendiğini söyleyen Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, “Çok değişik bir film. Bir kere tek bir konu üzerine konsantre olunmuş. Onun için heyecan verici ve tek noktada olduğu için de, anlamlı bir sunuş. Genellemenin dışında savaşın içinden bir senaryo. Gerçi bu savaşın içerisinden binlerce senaryo üretilebilir. Gerçekten bir destan Çanakkale savaşları. Bu da değişik bir konuyu ele almış. Oyuncular güzel, ekip gayet güzel. Gerçekçi sahneler var. Çanakkale için çok önemli. Bir Troya filminin ardından, oradaki at bile ne kadar ilgi çekiyor. Çanakkale filmleri de Çanakkale’nin tanıtımı için çok önemli. Bu vesileyle bu filmin, Çanakkale’ye önemli etki edeceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Çanakkale Cephesinde, İngiliz ve Anzak askerlerinin korkulu rüyası Keskin Nişancı Onbaşı Muhsin’i canlandıran Gürkan Uygun filmde 1. Dünya Savaşında Osmanlı Ordusunun keskin nişancılarının kullandığı Rus yapımı Mossin-Nagant keskin nişancı tüfeğini kullandı ve Ankara Mamak’ta bulunan Askeri Keskin Nişancı Eğitim Merkezi’nde (AKNEP) bulunan uzman keskin nişancı eğitmenler tarafından özel askeri eğitim aldı.
Genelkurmay Başkanlığının askeri danışmalığında çekilen Çanakkale Yolun Sonu filmi için Genelkurmay Başkanlığı arşivlerinde korunan Çanakkale Savaşında kullanılmış orijinal silahlar, 98 yıl sonra gün yüzüne çıkarıldı. Bu çok özel ağır makinalı tüfekler çalışır hale getirilerek filmde kullanıldı. Rekor prodüksiyon bütçesiyle son dönemlerin en pahalı filmi olan Çanakkale Yolun sonu filmi için tarih danışmanları eşliğinde Çanakkale Ezine ilçesinde 4 bin metrekarelik bir alana Anzak Koyu birebir haliyle yeniden inşa edildi. Sadece ön hazırlık sürecinin 2 yıl sürdüğü Çanakkale Yolun Sonu filminde kullanılan tüm savaş mühimmatları ve filikalar, filmin tarihi dokusunu oluşturabilmek için özel olarak üretildi.
Sadece Anzak Çıkarma sekansı için Çanakkale'nin Ezine ilçesinde birebir Anzakların çıkartma yaptığı koy ve Türk siperleri 2 ay süren bir çalışma sonucu oluşturuldu. Çıkarma sahnesinin provaları 200 kişilik figürasyon ekibiyle 1hafta prova edilmeye başlandı. Çekimler aralıksız 2 hafta sürdü. Çıkarma sahnesi için makineli tüfekler çalışır hale getirildi ve döneme uygun 25 adet filika yapıldı. 30 adet Anzak ve Türk asker maketi yaptırılıp special make-up yardımıyla ceset haline getirildi.
Çekimler sırasında 200 kişilik teknik ekip, 25 kişilik özel efekt ekibi ve 20 kişilik dublör ekibi çalıştı. Çıkartma sahnesi için hazırlık aşamasında Türkiye'den ve Avustralya’dan elde edilen gizli kalmış görsel materyaller tarandı ve sahnenin birebir tarihteki gerçekliği yansıtıldı. Yapımcılığını TT Film ve Fono Film’in, dağıtımını Warner Bross’un yaptığı Çanakkale Yolun Sonu filmi 2013 sezonun en iddialı yapımları arasında gösteriliyor. Film, 15 Mart tarihinde vizyona girdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz