Çanakkale Zaferi’nin 100. Yılına Özel 21 Proje Hayata Geçirilecek

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 2015’te kutlanacak 100. yılı için şehitliklerin ihyası, savaşa...

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Çanakkale Zaferi’nin 2015’te kutlanacak 100. yılı için şehitliklerin ihyası, savaşa katılan birliklerin yürüyüş yolları ve tanıtım merkezlerinin kurulması gibi 21 dev proje tamamlayacak. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlü Ahmet Özyanık, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yapacakları ve ilk etapta 121,8 milyon TL bütçe ayrılan projeleri 2014 yılı sonuna kadar bitirilmeyi hedeflediklerini söyledi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Çanakkale Kara ve Deniz Savaşları 100. Yıl Anma Programı için birbirinden önemli 21 proje hazırladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık, Çanakkale Harbi’nin 100. Yılı Anma Programları hazırlıkları kapsamında yapılacak projeleri Cihan Haber Ajansı’na (Cihan) anlattı.

Reklam
Reklam

21 projenin başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü olmak üzere, Orman Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü ve Çanakkale Valiliği tarafından gerçekleştirileceğini belirten Özyanık, "Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda bütçesi 121,8 milyon TL olan 21 adet proje en geç 30 Kasım 2014 tarihine kadar tamamlanacak." dedi.

Eceabat ilçesi Kilitbahir köyündeki Ağadere Hastane Şehitliği Düzenlemesinin yapılacağını ifade eden Özyanık, "15 Milyon TL’ye mal olacak hastane şehitliğinin ihyası ile ziyaretçilere Çanakkale Muharebeleri’ndeki çadır hastanelerin gösterimi yapılacak. Çanakkale Eceabat Milli Park Bölgesi (Şevki Paşa Haritası esas olmak üzere muhtelif yerlerde) 25 adet şehitliğin bitkisel örtü temizliği, ihata ve çevre düzenlemesi gerçekleştirilecek. 13 milyon bütçeli ve 30 Ağustos 2014’e kadar tamamlanacak proje ile gerçek şüheda kabristanlarının ortaya çıkartılması ve ihya edilmesi amaçlanıyor." diye konuştu.

BİRLİKLERİN YÜRÜYÜŞ YOLLARI BELİRLENEREK SAVAŞIN ZORLUKLARI ORTAYA KONACAK

Reklam
Reklam

Savaş esnasında askerlerin yaşadıkları zorlukların bir bölümünün ziyaretçilere yansıtılması amacıyla ‘Çanakkale Savaşlarına Katılan Birliklerimizin Yürüyüş Güzergahlarının Düzenlenmesi Projesi' hayata geçirilecek. Çanakkale Eceabat Milli Park Bölgesi’nde belirlenen güzergahların ortaya çıkarılması çalışması için uzman tarihçilerin raporları bekleniyor.

Çanakkale Eceabat Milli Park Bölgesi Şevki Paşa Haritası esas olmak üzere muhtelif noktalarda siperler iyileştirilecek. Kaybolmaya başlayan siperlerin çevresinin temizlenmesi, iyileştirilmesi gerekli kısımlarda restorasyon yapılması çalışmasına başlandı. Bitki temizliği çalışmalarının tamamlanması ile birlikte siperler ortaya çıkarılarak ziyarete açılacak. Çanakkale Eceabat Abide altında savaşların ziyaretçilere kronolojik anlatımı yapılacağı ‘Çanakkale Muharebelerinin Kronolojik Anlatımı ve Gösterim Merkezi’ kurulacak.

Çanakkale Eceabat Kocaçimentepe ve Alçıtepe Mevkii’nde bir adet seyir alanı düzenlemesi ile bir adet gözetleme kulesi yapılacak. 600 bin lira maliyetli proje ile alana hakim konumda bulunan iki alan düzenlenerek muharebelerin algılanması kolaylaştırılacak. Eceabat Seddülbahir köyünde harp sırasında büyük zarar gören daha sonra da yıkılmak üzere olan Seddülbahir Kalesi restore edilecek. Ayrıca bölgeye tanıtım merkezi yapılacak. 10 milyon liralık proje ile restitüsyon ve restorasyon çalışmaları tamamlanarak kale ve tanıtım merkezi ziyarete açılacak. Kaybolmak üzere olan Çamburnu Kalesi ve Çanakkale muharebeleri sırasında kullanılan ancak yıkılmak üzere olan Bigalı Kalesi restorasyonun yapılarak ziyarete açılacak.

Reklam
Reklam

Gömülü Savaş Toplarının Ortaya Çıkarılması ve Çevre Düzenlemesi Projesi ile Çanakkale Savaşları’nda kullanılan harap haldeki savaş topları gerekli düzenleme yapılarak ziyarete açılacak. Çanakkale Savaşları hakkında farkındalığın artırılması amacıyla görsel, işitsel, yazınsal çalışmalarla hazırlanacak.

6 milyon TL maliyetli diğer bir projede ise Şehitler Abidesi Tören Alanı Düzenlemesi, Işıklandırılması ve Rölyefin Yenilenmesi çalışmaları yürütülecek. 2014 yılı Haziran ayına kadar tamamlanması öngörülen proje ile mevcut tören alanının genişletilerek, abidenin hasar görmüş kısımların onarılarak aydınlatılma iyileştirilecek.

Yapılması planlanan diğer projeler şunlar:
-İtilaf Güçleri tarafından yıkılan anıtların ihyası: Çanakkale Eceabat’ta yıkılan anıtların ihyası ve ziyarete açılması.
-100. Yılı Tanıtım Merkezi: Çanakkale Eceabat Alçıtepe köyü. Osmanlı Türk mimarisini temsil eden bir yapının Bakanlıkça yapılarak kim, nereden geldi uygulamasının ziyaretçilere gösterimi.
-Kocadere çadırlı kamp alanı: Çanakkale Eceabat Kocadere köyü. Temsili 57. Alay Yürüyüşü’nün başlangıç noktasının alt eksikliklerinin tamamlanarak kamp alanı kurulacak.
-Alçıtepe-Yahya Çavuş Şehitliği yolu yapımı (11 km): Çanakkale Eceabat Alçıtepe-Seddülbahir köyü yolu genişletilerek asfalt yenilenecek.
-Çanakkale Destanı Ormanı (Milli Park Dışında): Çanakkale Savaşı sırasında şehit düşen askerlerin anısına orman oluşturulacak.
-Ziyaret güzergahındaki yoların kenar düzenlemesi: Şehitliklere giden ana güzergahların farklı zamanlarda farklı renklerle açan bitki türleriyle düzenlenmesi.
-İçme suyu isale ve şebeke hatlarının yapılması: Eceabat’ta yörenin içme suyu ihtiyacının karşılanması ve ecdada ait 22 adet çeşmenin ihyası.
-Hisarlık ziyaretçi dinlenme noktası yapımı: Çanakkale Hisarlık Tepe’de Çanakkale Şehitler Abidesi ziyaretçilerinin acil ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla dinlenme merkezi inşa edilecek.
-Alçıtepe Köyü Osmanlı Coğrafyası: Eceabat Alçıtepe köyünde Osmanlı Devleti adı altında savaşmış insanların günümüzde farklı devletlere mensup olan torunlarının ziyaretlerinde kendi ülke mimarilerinde yapılacak tesislerde ağırlanması.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: