Çanakkale’de açık kalp ameliyatı sadece ÇOMÜ Hastanesi’nde yapılıyor

Çanakkale’de anjiyografi ve açık kalp ameliyatları, sadece Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama...

Çanakkale’de anjiyografi ve açık kalp ameliyatları, sadece Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapılıyor. Kalp Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Saçar, şehirde yaş ortalamasının yüksek olması sebebiyle kalp hastalığı görülme oranının da fazla olduğunu söyledi.

Hastanelerinde şimdiye kadar 100 civarında açık kalp ameliyatı yaptıklarını belirten Doç. Dr. Saçar, Çanakkale genelinde anjiyo ve açık kalp ameliyatları yapan tek birim olduklarını söyledi. Çevre illerden de çok sayıda hasta geldiğini ifade ederek, “Burada her türlü kalp ameliyatını yapabilmekteyiz. Koroner by-pass, çeşitli kalp kapak ameliyatları, büyük damarların değişimi ve tamiri de yapılabilmekte. Türkiye’de her yıl yaklaşık 60-70 bin açık kalp ameliyatı yapılmaktadır. Bunları yapan 250’nin üzerinde kalp merkezi var. ÇOMÜ de bu sayılı merkezlerden biri. Yakın zamanda aktif bir şekilde açık kalp ameliyatlarının uygulandığı hastanemizde 100. ameliyat gerçekleşti. Kliniğimize başvuran hasta sayısının her geçen gün artması, Çanakkale halkının bize olan güvenini göstermektedir. Koroner by-pas ameliyatı yaptığımız ve şu anda kliniğimizde yatan hastalarımızdan biri de kendi personelimizdir.” dedi.

Reklam
Reklam

Gelişen teknolojiyle birlikte sağlık sektöründe yeniliklerin de yakından takip edildiğini, bu gelişmeler ışığında damar hastalıkları için bazı ameliyatsız tedavi yöntemlerinin de ön plana çıktığını anlatan Mustafa Saçar, bu tür uygulamaların üniversite hastanesinde de başarılı bir biçimde yapıldığını söyledi. Doç. Dr. Saçar, sözlerini şöyle sürdürdü, “Kalpten çıkan aort damarı ya da bacaklara giden damarlara balon ve stent takılması, günümüzde yagınlaşan bir tedavi yöntemidir. Geçen hafta fakültemizde ilk defa iki hastaya stent yerleştirilerek bacak damarları açıldı. Ameliyat açısından riskli diyebileceğimiz bu hastalar için oldukça pratik bir tedavi işlemi yapıldı. Radyoloji hocamız Prof. Dr. Hüseyin Özdemir önderliğinde bir ekip çalışmasıyla gerçekleştirilen bu işlemler, hastanemiz için başlangıç niteliğindedir. Yeni kurulan bir üniversitede bu tür işlemlerin yapılması önemli adımlardır.”

ÇANAKKALE’DE TOPLARDAMAR HASTALIĞI YAYGIN

Çanakkale genelinde varis hastalıkları konusunda da büyük bir hasta popülasyonu bulunduğunu kaydeden Saçar, bunun da toplardamar hastalıklarının önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti. Saçar, konu hakkında şu bilgileri verdi: “Varis hastalıklarının bir kısmını, damar içine özel ilaç enjeksiyonu uygulayarak tedavi edebiliyoruz. Bu yöntem için uygun olan hastaların seçimi çok önemli. İlaç enjeksiyonunun estetik amaçlı yönü bulunsa da hastalarımızın büyük bir kısmı varis yakınmalarından bu sayede kurtulmaktadır. Daha büyük damarlarda görülen variste ise cerrahi işlem veya farklı kateter uygulamaları gerekmektedir. Toplardamar hastalıklarının bir kısmı da bazı ilaçlarla ve kompresyon çoraplarının kullanılmasıyla tedavi edilmektedir. Bu tedavi yöntemleri, ayrıntılı muayeneden sonra belirlenmektedir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz