Çanakkale'de Altın Madeni Arama Çalışmaları

ÇANAKKALE (A.A) - Kuzey Biga Madencilik AŞ Genel Müdürü Hasan Giray, Çanakkale'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla metal madencilik yapmaya

ÇANAKKALE (A.A) - Kuzey Biga Madencilik AŞ Genel Müdürü Hasan Giray, Çanakkale'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla metal madencilik yapmaya hazırlandıklarını söyledi.

Çanakkale yöresinde altın madeni arama faaliyetlerini sürdüren şirketin genel müdürü Giray, düzenlediği basın toplantısında yasal izin süreçlerini tamamlamaya çalıştıklarını, yatırım hedeflerini gerçekleştirmek için kararlı adımlar attıklarını anlattı.

"Çanakkale'de sorumlu ve duyarlı altın madenciliğinin iyi bir örneğini vermek istiyoruz. Çanakkale'de yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırımla metal madencilik yapmaya hazırlanıyoruz" diyen Giray, bölge köylerinden başlayarak Çanakkale ekonomisine ve istihdamına sağladıkları önemli katkının yanında, sosyal sorumluluk kapsamında çeşitli çalışmalar yaptıklarını vurguladı.

Reklam
Reklam

Giray, gelecek yıldan itibaren itibaren bölge ekonomisine katkısı olacak projeleri hayata geçireceklerini ifade ederek, başarılı öğrencilere burs vererek, eğitim alanında öğrencileri ve ailelerini destekleyeceklerini vurguladı.

Gazetecilerin "iş yeri açma izinleri süreci" ile ilgili sorusu üzerine Giray, "Bölgede oluşan yanlış bilgilenme ve hassaslık nedeniyle sayın valimizin süreci inceletmesi, çeşitli kamu kurumlarından rapor almasını saygıyla karşılıyoruz. Bir altın madeni görmeden bazı bilgi kirliliklerinin giderilemediğini görüyoruz. Bildiğimiz kadarıyla İl Genel Meclisi üyeleri ile bazı kamu görevlileri, ülkemizdeki bir altın madenine ve çevre köylerine ziyaret yapacak. Belediye başkanımızın da altın madenini yerinde incelemek istediğini biliyoruz. Bunlar bölgede gerçek bilgilerin duyurulması için önemli gelişmelerdir" diye konuştu.

Giray, madencilik ile tarım ve turizm faaliyetlerinin yan yana bulunabildiğine işaret ederek, Bergama'da tarımsal faaliyetlerin sürdüğünü, her yıl binlerce yerli ve yabacı turistin ilçeyi ziyaret ettiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Dünyada bine yakın altın madeninin faaliyet gösterdiğine dikkati çeken Giray, "Türkiye'de üretilen altının 100 katı dünyada 100 yıldan fazla süredir üretilmekte. 20 yıldır altın madenlerinin içinde fiilen çalışıyorum. Başta ABD, Rusya, Çin, Kanada olmak üzere, tüm gelişmiş ülkelerde altın madenleri çalışmaktadır. Çanakkale'de yaratılan korkunun bir tanesi bile bu madenlerde gerçekleşmemiştir" ifadelerini kullandı.

-"Bir altın madeni şirketinin ödediği vergi, yüzde 60'lara ulaşır"-

Genel koordinatör Halil Agah ise madencilik sektörüne yapılan yatırımların bölgede 4 kat fazla etki yarattığını anlatarak, çevreden yapılacak satın almalar, istihdam gibi doğrudan katma değerlerin dışında, yan sanayilerle de kentin ekonomik gelişmesine çok önemli katkı sağlayacaklarını dile getirdi.

"Sıklıkla altın madenciliğinde sadece yüzde 4 oranında pay kaldığı iddia edilmekte" diyen Agah, sözlerini şöyle tamamladı:

"Halbuki bu yüzde 4, ticari faaliyetlerden alınan vergilerin dışında toplam üretimden ek olarak alınan devlet katkı payıdır. Üstelik bu katkı payı işletmenin gelir gider hesabı yapılmadan ödenen paydır. Yani üretilir, üretilmez verilir. Bunun bir bölümü de İl Özel İdaresi ve Köylere Hizmet Götürme Birliklerine doğrudan verilip, yerel gelişmeye katkı sağlanır.

Reklam
Reklam

Bir altın madeni şirketinin ödediği vergi, toplamda verilen tüm doğrudan ve dolaylı vergilerle beraber yüzde 60'lara ulaşır."

Muhabir: Mehmet Bayer

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: