Çanakkale'de her taraftan zehirli atıklar çıkıyor

Çanakkale'de gemilerden alındıktan sonra şehir çıkışındaki yeni mezarlığın yanında bulunan bölgeye gömüldüğü belirlenen zehirli atık maddelerin çıkarılmasına bakanlık yetkililerinin nezaretinde başlandı.

Çanakkale Emniyet Müdürlüğü'ne bağlı Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü ekipleri, geçtiğimiz hafta Kepez beldesinde bulunan Kepez limanına yanaşan gemilerden alınan zehirli yağlı maddelerin kamyonlarla şehir çıkışındaki mezarlık yanına gömüldüğünü belirlemişti. Bu tespitin ardından yapılan soruşturma çok yönlü olarak sürdürülürken, bölgeye gömülü olan zehirlik atıklar da bulundukları yerden çıkarılmaya başlandı.

Reklam
Reklam

Sabah erken saatlerden itibaren bölgeye gelen Çevre ve Orman Bakanlığı Çevre Yönetim Genel Müdürlüğü'nden 3 kişilik ekip, diğer yetkililerle birlikte bölgede çalışma başlattı. İlk olarak Çanakkale Sivil Savunma Müdürlüğü'ne bağlı ekipler zehirli atık maddelerin gömülü bulunduğu bölgede radyasyon olma ihtimaline karşı ölçüm yaparak bölgeyi şeritle kapatarak güvenliği sağladılar. Ardından kepçe ile toprak kazılmaya başlandı. Kepçenin her vurduğu yerden çuvallar içinde slaj adı verilen zehirli atık maddeler çıkmaya başladı. Eldivenli ve maskeli görevliler tarafından ayrı çuvallara doldurulan bu atık maddeler bir kenarda toplandıktan sonra kamyonla bölgeden güvenli bir bölgeye götürüldü.

Yetkililer, bölgede çalışmaların devam ettiğini belirterek, dolgu olan sahanın tamamen açılmasının ardından ortaya çıkan zehirli atıkların buradan kaldırılacağını açıkladılar. Öte yandan bölgeden çıkarılan atık maddelerle ilgili laboratuar çalışmalarının devam ettiği öğrenilirken, çıkan bu maddelerin imha edilmesi için Kocaeli'de bulunan İZAYDAŞ'a gönderileceği öğrenildi. Gelecek rapor doğrultusunda ise gerekli yasal işlemin yapılacağı ifade edildi.

Reklam
Reklam

İHA