Çanakkale’de kayıp bir şehrin izine rastlandı

Çanakkale’de yapılan yüzey araştırmasında, deniz kıyısında kayıp bir şehrin izine rastlandı. Şehrin, boğazda yükselen suyun...

Çanakkale’de yapılan yüzey araştırmasında, deniz kıyısında kayıp bir şehrin izine rastlandı. Şehrin, boğazda yükselen suyun altında kaldığı tahmin ediliyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Rüstem Aslan ve ekibi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın izniyle Truva çevresinde 2009 yılından beri tarih öncesi döneme ait yüzey araştırması yapıyor. İki yıl önce Geyikli beldesi Bozköy civarında yoğunlaşan ekip, bu yıl da Çanakkale Boğazı’nın girişinden şehir merkezine kadarki kıyıda çalıştı.
Daha önceki araştırmacıların gözünden kaçmış olabileceği ihtimaliyle ekip, tarih öncesi yerleri saptamak için beş kişiyle çalışmalara başladı. İntepe beldesinin altında, Çanakkale’ye 8 kilometre mesafede deniz kıyısında, 7 bin yıl öncesine ait bir yerleşim yeri tespit etti. Burasının tarihlendirmesini çanak çömlek bilgilerine dayandırarak yaptıklarını belirten Doç. Dr. Aslan, o dönemde başka yerleşmeler de olduğunu belirterek, höyüğün büyük bir kısmının deniz suyu altında kaldığını söyledi. Aslan, “Bu da Çanakkale Boğazı’ndaki suyun, bu dönemden sonra en az 10 metre kadar yükseldiğini gösteriyor. Henüz araştırmaların ilk aşamasındayız. Toplanan malzemelerin analizinin yapılması gerekiyor. Burada deniz seviyesinde araştırma yapan jeologların da görmesi lazım.” dedi.

Reklam
Reklam

'TRUVA'YI BURADAN KAÇANLAR KURMUŞ OLABİLİR'
Yaptıkları araştırmada, kayıp şehrin yüzde 95’inin su altında kaldığını belirlediklerini aktaran Rüstem Aslan, bunun da Çanakkale Boğazı’ndaki bu döneme ait yerleşmelerin bugüne kadar bulunamamasının sebebi olduğunu söyledi. Aslan, şimdiye kadarki çalışmalarının analizini şöyle yaptı: “Daha önce yaptığımız araştırmalarda, Troya 1 denilen MÖ 3000 yılına ait dönemdeki yerleşmenin hepsinin, platoda yüksek yerde olduğunu gördük. Bunun bilinçli bir seçim mi yoksa koruma amaçlı mı olduğu tam olarak bilinmiyordu. Yeni bulunan veri, belki bize 5 bin yıl önce Troya 1 kentini kuran insanların, büyük bir olasılıkla yükselen su seviyesi nedeniyle yukarı doğru kaçtıklarını gösteriyor. Bu buluş ilk adım; yüksek bir ihtimalle kıyı kentlerinin tarih öncesinde olabileceğini gösteriyor.”
Buradaki çalışmanın bu yıl bittiğini belirten Aslan, önümüzdeki yıl bölgede kurtarma kazısı yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz