Çanakkale'de koyunlar mavi dil hastalığından telef oldu

ÇANAKKALE'de Kurban Bayramı öncesi baş gösteren mavi dil hastalığı, koyunların tek tek ölmesine neden oldu.

Bayram öncesi hayvanları satamama korkusu yaşayan yetiştiricilerin yetkililerden sakladığı ileri sürülen hastalık yüzünden ölen koyunların sayısı 100'ü geçti.

Bulgaristan girişli olduğu belirtilen ve Marmara bölgesinin büyük bölümünde görülen mavi dil hastalığı, Çanakkale'nin birçok ilçesine de yayıldı. Sineklerin ısırması sonucu baş gösteren mavi dil hastalığı, özellikle Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Çan, Biga ilçelerinde görüldü ve küçükbaş hayvanlar telef olmaya başladı. Yetiştiricilerin, yetkilileri bilgilendirip hastalığı önleyeceği yerde, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hastalığı gizlemesinin hayvan ölümlerinin sayısını arttırdığı ileri sürüldü. Sadece birkaç noktadan kendilerine hastalıkla ilgili bilgi ulaşan yetkililer, boyutunun gizlenmesi nedeniyle genel bir karantina uygulamadı. Ancak bayram süresince hastalığın görüldüğü ilçelerde telef olan küçükbaş hayvan sayısı 100'ü geçti.

Reklam
Reklam

Bayramiç'in Pıtıreli Köyü'nden hayvan yetiştiricisi Ahmet Ünal (55), bu hastalık nedeniyle 14 hayvanını kaybettiğini belirterek, "Ağılda 40 tane hasta koyunum var. Özel veterinere gidiyoruz, üç çeşit iğne veriyorlar, yapıyoruz ama bu hastalık devam ediyor. İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden de gereken desteği göremiyoruz. Tüpü getirip su kaynatıyorum, soğuduktan sonra zeytinyağı ve sirke koyup ilaç yapıyorum. Tabi bu hastalığın bu kadar yayılması biz besicilerin saklamasından kaynaklandı. Buralarda birer ikişer koyunlar öldü ama önemsemedik. Sonra aklımız başımıza geldi. Bunun sonu ne olacak bilmiyorum. Herkes üzgün" diye konuştu.

Ezine'nin Kiremitoba Köyü'nden Hüseyin Atar (52) ise 80 koyunundan 12'sini mavi dil hastalığından kaybettiğini, 40'ının da aynı hastalıkla boğuştuğunu aktarıp, "Çaresizim. Devlet bizi bu konuda hiç uyarmadı. Bizi bu hastalıkla başbaşa bıraktı. Ezine'nin tüm köylerinde durum bu. Ezine Belediyesi'nin kepçelerle kazdığı çukurlara ölen hayvanlarımızı gömüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Bayramiç'te bulunan veteriner hekim Onur Kocabıçak, Kurban Bayramı öncesi karantina uygulanması gerektiğini belirterek, "Ama kurbanlık satışı kaygısı ve yetiştiricilerin zarara uğramaması için olay gizlendi. Hayvanların çoğu gebe olduğu için aşıya uygun değil. Çünkü aşı yapılması halinde hayvanlar düşük yapıyor. Hastalığın bu yayılmasına göre önümüzdeki günlerde karantina gerekebilir. Çünkü Bayramiç'in birçok köyünde de bu hastalık var. Tek temennimiz havaların bir an önce soğuması ve sineklerin yok olması" dedi.

Tarım İl Müdürlüğü'nün ise, bayram sonrasında hastalıkla mücadele için Çanakkale'nin büyük bölümünde karantina uygulayacağı öğrenildi.

MAVİDİL HASTALIĞI

Özellikle koyunlarda görülen, sokucu sineklerle nakledilen viral bir hastalıktır. Mevsime bağlı olarak görülür, özellikle sokucu sineklerin sayısının arttığı rutubetli zamanlarla, yağmurlu yaz günleri, hastalığın en çok görüldüğü zamanlardır. Bir sürüde hastalık şekillendiğinde, hayvanların büyük bir kısmı hastalanmasına rağmen ölüm daha az görülür. Ölümlerin yanı sıra et ve yapağıda kalite düşüklüğü nedeniyle ekonomik yönden önemli bir hastalıktır. Ancak kuzularda ölüm oranı yüksektir. Koyunlardan başka sığırlar, keçiler ve yabani geviş getirenler de hastalığa yakalanır.

Reklam
Reklam

(DHA)

Anahtar Kelimeler: