Çanakkale’de Saman Fiyatları 4 Kat Arttı

Çanakkale’de her yıl ortalama 2 ile 2,5 TL arasında satılan saman, bu yıl 10 ile...

Çanakkale’de her yıl ortalama 2 ile 2,5 TL arasında satılan saman, bu yıl 10 ile 12 TL’ye satılıyor. Çanakkaleli havyan üreticilerinin saman bulmakta zorlandığını belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, samanın adeta karaborsaya düştüğünü söyledi.

93 bin hektar alandan toplanan 4 milyon 650 bine yakın saman balyası, bu yıl geçen sert kış nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla dört katı fiyatla satılıyor. Kışın sert geçmesi nedeniyle saman fiyatlarının yükseldiğini kaydeden Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, “Çanakkale’de saman fiyatları bu yıl 10-12 TL arasında değişiyor. Kışın sert geçmesinden dolayı Buğday ve Arpalar yeterli boy yapamadığı için gerek hasat döneminde, gerek üretici arkadaşlarımız, gerekse de biçerdöverler sapın yokluğundan sıkıntı yaşamaktadır. Sıfır faizli kredi alıp işletme kuran arkadaşlar kendi arazileri olmamasından dolayı samanlarını karşılayamadığı için ciddi bir açık ortaya çıkıyor. Buda arz talep dengesini etkilediği için sezon başında 2-2,5 TL olan saman fiyatlarının artmasında neden oluyor. Saman fiyatlarının şuanda 10-12 TL arasında olması girdi fiyatlarını yükseltip, maliyetleri de artırıyor. Bununla birlikte hayvancılık geriliyor. Bu gerileme döneminde vatandaş hayvan ve arazilerini satmaya başlayacak. Biz bu dönemi sorunsuz bir şekilde atlatmaları için çiftçi arkadaşlarımızı silajlık mısırla ihtiyaçlarını karşılamalarını öneriyoruz. Ayrıca tarlada kalan sapları da satabilirler” dedi.

Reklam
Reklam

Çanakkale’de 402 bin 580 ton buğday üretimi ile Türkiye’deki buğday’ın yüzde 2’sini karşıladıklarını belirten Başkan Ulus, “Çanakkale’de 2011 yılında 93 bin 267 hektar alana buğday dikimi gerçekleştirilmiştir. 2011 yılı sonunda 402 bin 580 ton buğday üretimi yapıldı. Bununla birlikte ortalama 4 milyon 650 bin balya saman elde edildi. Türkiye’de buğday ortalama yılı 19.7 milyon ton. Biz Çanakkale olarak bunun 402 bin 580 tonunu karşılıyoruz” diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: