Çanakkale’de Zeytinyağı Paneli

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen Çanakkale İlinde Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi...

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından organize edilen Çanakkale İlinde Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi konulu panel Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda yapıldı.

Panelin açılışında konuşan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Zeytinyağının insanoğluna armağan edilen değerli besin olduğunu belirterek, “Zeytinyağı sadece üretimi yapılan ülkelerde değil, sağlıklı yaşamı önemseyen ülkelerde de tüketilmeye başlandı. Zeytinyağının yüksek miktarlarda tüketildiği Akdeniz ülkelerinde kalp ve damar hastalıkları ve kanser vakaları düşük oranlarda. İlimiz Ayvacık, Ezine, Bayramiç, Gökçeada, Eceabat ve Merkez ilçede bulunan zeytin alanlarından elde edilen zeytinyağları eşsiz bir nefasete sahip. İlimiz ekonomisi açısından zeytin işleme ve zeytinyağı sektörü büyük önem taşıyor. Çanakkale Valiliği olarak Zeytinyağında Çanakkale Markasını oluşturmak hedeflerimiz arasında” dedi.

Reklam
Reklam

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Mustafa Akkuş, yaptığı konuşmada, “Çanakkale ilinde ağırlıklı olarak zeytin tarımı Ayvacık, Ezine, Gökçeada ve Bayramiç ilçelerimizde yapılıyor. Zeytin sıkım-dolum tesisleri de bu ilçelerimizde toplanmış. Bakanlığımız, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerini Zeytin sıkma-dolum tesisleri kurmalarında düşük faizli ve uzun vadeli kredi ve % 50 hibe destekli Ekonomik Yatırım projeleri uygulayarak destekliyor. Halen ilimizde Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri ve Özel Sektöre ait 35 adet zeytin sıkma-dolum tesisi var. Bunlardan 33 adeti kontini sistem, 2 tanesi eski sulu baskı sistemi ile çalışıyor. Zeytinyağına uygulanan prim desteği ile 2007-2011 yılları arasında zeytin üreticisine Çanakkale’de 5 milyon 751 bin 649 TL. prim ödemesi yapıldı. Yine aynı yıllar arasında Sertifikalı zeytin fidanına uygulanan destek ile de 1 milyon 239 bin 600 TL destekleme ödemesi yapıldı” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Panele geçildi. Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Kaleci Başkanlığındaki panelde, Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Kaleci “Çanakkale Yöresi Zeytinciliği”, Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden Murat Özaltaş “Zeytin Yetiştiriciliği, Hasat ve Budama” ve Bornova Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğünden M. Kerem Savran “Türkiyede Zeytincilik” konularında birer sunum yaptılar. Panele Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Vali Yardımcısı İzzet Ercan, Vali Yardımcısı Hüseyin Kulözü, İl Genel Meclis Başkanı Ali Rıza Tekin, Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İlhan Ulus, Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanları, Akademisyenler, Kurum amirleri, İlçe Müdürleri, Sektör Temsilcileri ve Zeytin Üreticileri katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: