İtilaf subaylarının kullandığı metal tabaklar… Bu tür kapkacaklar, yarımada tahliye edilirken geride bırakıldı.
Cephede Tek Teselli: İçki
İngiliz ve ANZAC askerlerine ait brüt seramikten yapılmış rom şişeleri… Savaş arazisinde bugün bile rastlanan şişe parçaları, adeta Çanakkale'nin karakteristiğidir.
İngiliz askerleri, konservelerden oluşan yemeklerini, yaralı Türk esirlerle paylaşıyor.
İngilizlerin Standart Mönüsü Çeşitli konservelerden oluşan yiyecekler, İtilaf askerlerinin nefretini kazandı, bu durum günlük ve hatıratlarda sıklıkla dile getirildi. Sıcakta sıvılaşan ve bozulan konserveler askerleri hem hasta ediyor hem de vitaminsizliğe bağlı hastalıkları tetikliyordu.
Tel Örgü ve Kazık: 1. Savaş'ın Sembolü
Karşılıklı piyade saldırısını önlemeye yönelik tel örgüler, Çanakkale'de de "no man's land”in simgesi oldu. Top atışlarıyla tahrip edilseler bile, geceleri tekrar çekiliyordu.
Kolordu ve tümenlerde bulunan telefon merkezleri sayesinde kurulan telli ve telsiz haberleşme, cephe hattıyla iletişimin vazgeçilmez birimleriydi.
Çıkarma Günü
İtilaf kuvvetleri gerek çıkarma günü gerekse sonrasında, tüm asker ve mühimmat transferini istimbotlarla çekilen kayıklarla gerçekleştirdiler.
Çadır Hayatı Subayların kaldığı çadırlar, özellikle yaz aylarında kullanıldı ve topçu ateşine karşı korunaklı mevkilerde kuruldu.
Süvariler
I. Dünya Savaşı, süvarinin etkili olduğu son büyük savaştı. Çanakkale'de ise coğrafi yapıdan dolayı, genellikle cephe gerisinde subayların irtibatı için kullanıldı.
Ayakkabıyla Yaşayıp Ölmek Siper hayatının kadim dostu ayakkabı, çoğu kez ancak öldükleri zaman askerlerin ayağından çıktı. Türk tarafında sıkıntı yaşanan malzemelerden biriydi.
İlaç Şişeleri: Yaralıya Şifa
Savaşta küçük bir yara dahi, hemen önlem alınmazsa öldürücü olabiliyordu. Çanakkale'de yaralandıktan sonra ölenlerin sayısı, cephede anında ölenlere neredeyse eşittir.
Tüm Subaylar Ona Bağlıydı
Karşı tarafın konumunu belirlemek için vazgeçilmez olan dürbün, operasyonel kararları belirleyen en önemli savaş aksesuarıydı. Ateş hattında ise aynalı dürbünler kullanıldı.
Top, Şarapnel ve Zaiyat Kara savaşının tahrip gücü yüksek silahı toplar, özellikle yerin 40-50 metre üstünde patlayarak etrafa dağılan şarapnel mermileriyle etkili oldu.
Seri Atış ve Bir Dönemin Sonu Siper sisteminde genellikle birbirine çapraz yerleştirilen makineli tüfekler, "top ateşini takiben piyadeyle süngü saldırısı” dönemini acı şekilde sona erdirdi.
18 Mart Boğaz muharebesinin kaderi, 11 hat halinde döşenen deniz mayınları tarafından çizildi. 25 Nisan'daki İtilaf çıkarması, aslında bu mayınları temizlemek ve donanmaya İstanbul yolunu açmak içindi.
Askerin Kaderi Kurşunla Çizildi
Tüfekleriyle yaşayan askerler...
El Bombası ve Siper Savaşı
Dikey yollu havan toplarının henüz gelişmediği dönemde, siper saldırı ve savunmalarının temel silahı el bombasıydı.
Zehirli Gaza Karşı Önlem
Batı cephesinin aksine, Çanakkale muharebelerinde her iki taraf da zehirli gaz bombası veya mermisi kullanmadı. Yine de her iki taraf da buna karşı önlem almıştı.
Kurşununuz bittiyse...
… süngünüz var. Çanakkale'de savaşan askerlerin son güvencesi, süngüleriydi. Birbirine çok yakın siperlerde, tüfeği süngü takılmış halde bulundurmak şarttı.
Genelkurmay Başkanlığı, internet sitesindeki ´Tarihten Kesitler´ bölümüne Çanakkale Savaşlarına ilişkin daha önce hiç görülmemiş fotoğrafları paylaştı.
Anafartalar Grup Komutanı Albay Mustafa Kemal Bu öyle alelâde bir taarruz değil, herkesin başarılı olmak veya ölmek azmiyle harekete hazır olduğu taarruzdur. Hattâ ben komutanlara şifahen verdiğim emirlerde şunu ilâve etmişimdir: "Size ben taarruz emretmiyorum, ölmeyi emrediyorum. Biz ölünceye kadar geçecek zaman zarfında, yerimize başka kuvvetler ve komutanlar geçebilir."
Gönüllü Bombacı 'Henüz 13 yaşında bir küçük delikanlı... Fotoğrafın üzerinde bir not... 'Gönüllü Bombacı' Başka bir bilgi düşülmemiş... Duruşuyla, kararlığıyla, gözlerinden okunan özgüveniyle 'Gönüllü Bombacı'... Ne yapmıştı da ona bu sıfatı layık görmüşlerdi?'
Kahraman Mehmet Çavuş 'Sağ kolumu kaybettim. Zararı yok. Sol kolum var. Onunla da pekâlâ iş görebilirim. Beni üzen ve yeniden birliğime katılarak, düşmanla çarpışmama engel olan şey, yaramın henüz kapanmamış olmasıdır. Hastahaneden çıkıp, harbe iştirak edemediğim için beni mazur görünüz. Affediniz komutanım.' Mehmet Çavuş´un hastaneden yazdığı mektuptan
Seyit Onbaşı "Türklerin vatan sevgisiyle dolu olan göğüsleri lanetli ihtiraslara karşı daima demirden bir duvar gibi yükselecektir." - Mustafa Kemal Atatürk
Arıburnu´nda 19 ncu Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal, Esat Paşa ve diğer komutanlar "O kahramanlar, başlarında fedakâr subayları olduğu halde, durdurulamayan saldırılarıyla ilk düşman hattını bire kadar boğdular. Bundan başka önlerine rastlayan, yardıma gelen bütün düşman birliklerini perişan ettiler." - Mustafa Kemal Atatürk
Çanakkale´de Bowet zırhlısını batıran top ve eratı "O gün sahil bataryalarımızda bulunan askerler, subaylar ve komutanlar cidden takdir edilecek bir fedakârlıkla, yani cesaretin sabrın sonuna kadar toplarını kullanmışlar, vazifelerini ifa etmişlerdir. Düşünün ki birçok çökmeler, infilâklar, yangınlar, kayıplar arasında, daimi ateş karşısında, tahrip edici ateşler altında, bunlar hiç titremeden vazifelerini yapmışlardır." - Mustafa Kemal Atatürk
57'nci Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Avni Bey
5´inci Menzil Posta Heyeti
15 Santimlik Obüs Bataryası Mevzide
Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal Bey İstanbul´dan Gelen Bir Yazarlar Heyetine Muharebe Sahasını Anlatırken
Anafartalar Kumandanı Mustafa Kemal Bey´in İstanbul´dan Gelen Misafirlerle Görüşmesi
Türk Bahriyelileri
Anafartalar´ı Uzaktan Seyreden Bir Kumanda Heyeti
Anzak İskelesi
Çanakkale´de Tayyareye Ateş Eden İki Topumuz
Arıburnu Muharebelerindeki Kahramanlıklarından Dolayı 27´nci Piyade Alayı Sancağına Altın ve Gümüş İmtiyaz Muharebe Madalyalarının Takılması Merasimi
Çanakkale Gözetleme Yerinde Bir Subay
Askerlere Yemek Dağıtımı
Ateşe Hazırlanan Bir Top
Bombalanan Çanakkale Şehrinden Bir Görünüm
Çanakkale Arif Bey Çeşmesinden Mehmetçiklerin Su Alışı
Çanakkale Boğazı´nı Ateş Altına Alan Türk Topçusu
Çanakkale Cenub Grubu Sağ Cenah Siperlerinde Mehmetler
Çanakkale Civarında Tahrip Edilen Binalar
Çanakkale Mst.Mv.K. Albay Cevat Bey Karargah Subayları ile
Çanakkale´de Kolordu Komutanı Hilmi Paşa ve Karargâhı
Çanakkale´de Top Arabası Yanında Subay ve Erler
İşte hiç bir yerde görmediğiniz Çanakkale fotoğrafları...
Ateş Hattına Su Taşımak
1915'in özellikle Temmuz ve Ağustos ayları aşırı sıcaklara sahne oldu. Cephe hattına su nakli, ancak sırtta taşınabilen teneke tanklarla mümkün olabiliyordu. Gelen su da çoğu zaman suya benzemiyordu.