Çanakkale'nin tatil beldesi olarak bilinen Güzelyalı köyünde heyelan meydana geldi. Yol trafiğe kapatıldı, evlerin duvarları, balkonları ve istinat duvarları çatladı. Uzmanlar, 50 villanın tehlike altında olduğunu belirterek, vatandaşların oturmamaları yönünde uyarıda bulundu.
Bu yıl aşırı yağışların ve depremlerin etkisiyle Çanakkale'de toprak kaymaları devam ediyor. Daha önce Çanakkale-İzmir yolunda meydana gelen heyelandan sonra Güzelyalı'da da başladı. Köyün ortasından geçen yoldan itibaren denize doğru bölge kayıyor. Kayma sebebiyle yolda çökme ve yükselme meydana geldi, bunun üzerine trafiğe kapatıldı. Bölgedeki 50 villanın bahçelerinde, duvarlarında ve balkonlarında büyük çatlaklar oluştu. Bir kısmında halen oturanların bulunduğu villaların bir kısmı ise kış olduğu için boş.
'EVLER BOŞALTILMALI'
Bölgenin büyük tehlike altında olduğunu belirten Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yetkililerin bir an önce tedbir almasını istedi. Bölgedeki toprak kaymasının yedi sekiz yıldan beri devam ettiğini, bu yıl ani bir hızlanma yaşandığını vurgulayan Prof. Dr. Perinçek, "Yağmurlar nedeniyle doğayı suçluyoruz. Suçlu olan sadece yağmur ve deprem değil, bizim yapılaşmada hatalarımız var. Bu hataları bir şekilde gidermemiz gerekiyor. Burada bir yerleşim yapılacaksa zemin etüdü, ardından da ona göre tedbir almamız lazım. Aksi takdirde buna benzer şeyler her zaman olur. Burada kayma çok yavaş. Ya burayı boşaltıracaksınız ya da tedbir alıp kazıklar çakacaksınız. İzmir yolu da kayma tehlikesi altında, bozulacak. Ya burayı afet bölgesi ilan edip terkedeceksiniz ya da kazıklar ve istinat duvarlarıyla önlem alacaksınız." dedi. Aksi takdirde vatandaşların bir süre sonra evine döneceğini belirten Perinçek, buna yerel yönetimlerin müdahale etmesi gerektiğini söyledi. Evinde çatlak olmayanların oturacağını fakat onun da riskli olacağını aktaran Perinçek, çatlak olmayan evlerin ya bahçelerinde ya deniz tarafındaki istinat duvarlarında çatlamalar olduğunu ifade etti.
Heyelan bölgesinde evi bulunan Nevzat Üzen ise kaymanın 10 yıl önce başladığını söyledi. Son zamanlarda yağmurun fazlalığının çökmeyi ve çatlaklıkları artırdığını, ciddi bir tedbir alınması gerektiğini belirterek, aksi takdirde felaket yaşanabileceğini vurguladı söyledi. Güzelyalı Köyü Muhtarı Hasan Sağlam da bölgedeki toprak kaymasının 10 yıl önce başladığını ve son zamanlarda arttığını belirterek, 50 evin tehlike altında olduğunu söyledi. Muhtar Sağlam, "Evlerin hepsinin problemi var. Çatlaklar var, kaymalar var. Artık Çanakkale Valiliği veya Belediyesi'nin bu işe el atmaları gerekiyor. Yardım istiyoruz." şeklinde konuştu.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz