Tarhana insan sağlığı için çok iyi olan hem probiyotik hem de prebiyotikler taşıdığı için sinbiyotik olarak kabul edilir. Bu özelliklerinden dolayı özellikle sindirim enzimlerinin yetersizliğinin sık olarak görüldüğü yaşlı insanlar ve bebekler için uygun bir gıdadır. Tarhananın sağladığı faydaları bilseniz yaz kış demeden haftada birkaç kez tarhana içmeye başlarsınız. İçinde onlarca sebzenin, baharatın ve yoğurdun olduğu tarhana, yaz aylarında yapılarak kış için tüketilmek üzere hazırlanılır.
İçinde domates, yeşil biber, kuru soğan, kırmızı biber, yağlı yoğurt, maydanoz, dereotu (bazı yörelerde tarhana otu, süt, tuz, acı ve tatlı kırmızı biber) vardır.
Tarhananın içerisinde A, B ve C vitamini mevcuttur. Özellikle B vitamini bakımından oldukça zengin bir besindir. Bunun yanı sıra kalsiyum, çinko, demir, iyot, kükürt ve bol miktarda fosfor barındırır.
Tecrübeli Doktor Canan Karatay vücuda dost bakterilerin korunmasına dikkat çekerek 3 besin hakkında önemli uyarılarda bulundu. Beslenme konusunda tavsiyelerde bulunan Canan Karatay; doğal sirke, peynir ve tarhananın önemini vurguladı.
Tarhana nasıl yapılır? Kışın hastalıkların ilacı olan tarhana nasıl yapılır? Akit’te yer alan habere göre; Prof. Dr. Canan Karatay'ın Karatay Mutfağı kitabından tarhana tarifini sizler için derledik. İşte Canan Karatay'ın tarhana tarifi...
Ev yapımı tarhana için gerekli malzemeler nelerdir?
Tarhanayı kurutma aşamasında ne kadar çok küçültür, ufalarsanız, elle ovma sırasında o kadar az yorulursunuz.