“candostu Organ Bağışına Evet Platformu” Uşak’ta Tanıtım Toplantısı Yaptı

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği'nin işbirliğiyle kurulan...

Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği'nin işbirliğiyle kurulan "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu" Uşak’ta tanıtım toplantısı gerçekleştirdi.

Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) ile işbirliği protokolü imzalayan TMHGF, Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu"nu kurdu. Platform, yürüteceği bilgilendirme çalışmalarıyla organ bağışı oranlarını ve kadavradan organ nakli sayısını artırmayı amaçlıyor. Platform proje kapsamında Uşak’ta tanıtım toplantıları düzenledi. Dülgeroğlu Otel’deki toplantıya; Platform yetkilileri Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, İl Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal, Uşak Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Yalçın Atçı, İl Organ Nakil Koordinatörü Dr. Zafer Aydın, sivil toplum örgütü temsilcileri ve gazeteciler katıldı. Toplantıda platform hakkında bilgi veren TMHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, projeyi sosyal sorumluluk anlayışı ile başlattıklarını ifade etti. Federasyon bünyesinde Türkiye genelinde 24 dernek ve 6 binin üzerinde üretici olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Kamuoyuna yönelik tanıtımın ardından ikisi Sağlık Bakanlığı'ndan olmak üzere, bir sanayici ve bir öğrenciden oluşan dört kişilik timler oluşturarak sahaya ineceğiz. Birden fazla insanın bulunduğu her noktada, saha çalışması yaparak insanları bilgilendireceğiz. Candostu Platformu'nun organ bekleyen hastalar için umut ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

İl Sağlık Müdürü Alper Cem Ünal ise konuşmasında organ bağışının önemine değinerek Uşak’ın son yıllarda bu konuda önemli başarılara imza attığını söyledi. Bir diyaliz hastasının devlete yıllık maliyetinin 60 bin dolar olduğunu da anlatan Alper Cem Ünal, “Organ bağışı hayat kurtarmanın yanı sıra ekonomik açıdan da önem arz ediyor. Ülkemizde binlerce insan nakil için sıra bekliyor. Canlıdan organ bağışı sıralamasında ülkemiz iyi durumdayken kadavradan bağışta sıralamamız iyi değil. Bir diyaliz hastasının yıllık devlete maliyeti 60 bin dolar. Nakil olduğunda ise hem sağlığına kavuşuyor hem de devlet ekonomik bir yükten kurtuluyor. Bu nedenle ciddiye alınması her ortamda konuşulur hale gelmesi gerekiyor. Uşak olarak organ bağışı ve nakli konusunda bilgilendirme çalışmaları yapıyoruz. Biz 2012 yılında bu kapsamda 6 bin kişiye seminer verdir. Yaklaşık bin personelimize eğitim verdik. İlimiz Türkiye’nin ilk yüz naklinin gerçekleşmesinde kilit rol oynadı. İl Organ Nakli koordinatörümüz, aile, sağlık personelimiz bu konuda ciddi çalışmalar yaptılar. Platformun organ bağını konusunda yapacağı çalışmaların faydalı olacağına inanıyoruz. Bu çalışmalara elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi.

Reklam
Reklam

İl Organ Nakli Koordinatörü Dr. Zafer Aydın ise toplantıda Türkiye’nin ilk ve dördüncü yüz nakillerinin gerçekleşmesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Aileleri ikna etmenin ve sürecin zorluklarından da bahseden Dr. Zafer Aydın, Uğur Acar’ın haberlerinin medyada yer almasının organ bağışının konuşulmasına büyük katkı sağladığını da ifade etti. Toplantı sonunda Platformun Uşak’ta Mayıs ayı çerisinde geniş katılımlı bir konferans gerçekleştirmesi kararlaştırıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: