Elektrik faturalarında yer alan kayıp-kaçak bedeli hakkında konuşan Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, değerlendirmelerde bulundu. Bakan Nurettin Canikli kayıp-kaçak bedelinin faturalarda yine olacağını söyledi. Bakan Canikli, "Şirketlerin başka çaresi yok" dedi.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, son dönemde vatandaşları tepkisini çeken, kayıp-kaçak bedeline ilişkin açıklamalar yaptı. Canikli elektrik faturalarındaki kayıp-kaçak sütununun ortaya çıkmasının ardından tartışmaların başladığına dikkat çekti ve "Vatandaş haklı olarak diyor ki 'başkasının ödemediği elektriği ben niye ödeyeyim?' Faturada bilgi o şekilde yer aldığında insanların otomatik refleksi o şekilde ortaya çıkıyor" diye konuştu.
"BUNLAR ELEKTRİK MALİYETİNİN UNSURU"
Faturalardaki kayıp-kaçak bedelinin başka bölgelerde kaçak olarak tüketilen, ödenmeyen elektriğin diğer bölgelere yansıtılmasından ibaret gibi gözüktüğünü ancak işin aslının böyle olmadığını anlatan Canikli, şöyle konuştu:
Bakan Canikli, kayıp-kaçak bedeli hakkında işin aslının göründüğü gibi olmadığını dile getirdi. Canikli açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
"Bu kararı alan ilgili bakanlığımız, elektrik faturasında maliyet unsuru olacak tüm kategorileri ayrıntılı saymış. Bunlar elektrik maliyetinin bir unsuru. Toplam üretilen elektriğin maliyeti var. Bu maliyete hatların nakli sırasında oluşan ve insanların ödemediği kayıp kaçak dahil. Üretim maliyeti var, bir de satış hasılatı var. Alacağınız var ama tahsil edemiyorsunuz. Bunu hasılata dahil etmiyorsunuz, dolayısıyla elektriğin birim satış maliyetini hesaplarken bütün bunları hesaba katıyorsunuz. Doğrudan kilovatsaatin maliyetine dahil edilmiş olsaydı böyle bir sorun çıkmazdı. O maliyetin unsudur ama şeffaflık gereği bu, ayrı kalem olarak yazıldı ve sorun olarak ortaya çıktı."
"TÜKETİCİ ALEYHİNE BİR DURUM YOK"
Türkiye'de de hesaplamaların tüm dünyada olduğu gibi yapıldığını belirten Canikli, "Zarar edilen rakam, birim maliyete yansıtıldı. Burada tüketicinin aleyhine olacak bir durum yok, ama böyle yazıldığı için mahkemeler bu yönde karar verdi, yapacak bir şey yok. Onlar da maliyetin bir unsuru" dedi.
"MECBURİ, BAŞKA ÇARE YOK"
Söz konusu bedelin 1 kilovatsaat elektriğin fiyatında görüleceğini dile getiren Canikli, "Mecburi, bu iş böyle başka çaresi yok. Başka türlü ayakta kalamazsınız, bu işle ilgili firmalar ayakta kalamaz ki... 'Devlet oradaki parayı tahsil etsin, bize ne' deyip o başka bir şey diğer tarafta bir üretim var, ticari faaliyet var. Onun değerlendirmesi, hesabı ayrı bir iş" ifadesini kullandı.