Çankaya Belediye Başkanı Tanık: "belde Belediyelerinin Yaşatılması Şart"

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, belde belediyelerinin yaşatılmasının şart olduğunu söyledi.

Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, belde belediyelerinin yaşatılmasının şart olduğunu söyledi.

Türkiye Belediyeler Birliği Mayıs ayı Olağan Meclis Toplantısı Ankara'da yapıldı. Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Kadir Topbaş'ın açılış konuşmasıyla başlayan toplantıda, Belediye Encümeni'nde bir yıllık görev yapacak encümen üyeleri seçildi. Toplantıda yeniden encümen üyeliğine seçilen Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, birliğin konusuna vakıf genel sekreterlik yapılanmasına kavuşmasından duyduğu memnuniyeti dile getirerek, birliğin genel sekreterini kutladı. Türkiye'nin özel bir dönemden geçtiğini, yerel yönetimlerin yeni bir örgütlenmeye ve yeniden biçimlendirmeye yönelik yasama çalışmalarının ve uygulamaların hayata geçirildiğini belirten Tanık, "Birliğimizde tüm belediyeler, hiçbir siyasi parti ayırımı gözetmeksizin aynı genetik yapı içerisinde benzer sıkıntılar yaşıyor. Birliğimizin başkanı Sayın Kadir Topbaş'ı kucaklayıcı yaklaşım gösterdiği için kutluyorum. Benim faaliyet gösterdiğim alan da 28 yıllık bir geçmişe sahip, Büyükşehir Belediye sınırları içerisinde. 3030 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile başlayan süreçte Büyükşehir mevzuatımız, yapılanmamız ve yönetim anlayışımız yerel yönetimlere dönük demokratikleşme yerine giderek daha merkezi bir eğilim içerisine girmektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Büyükşehir Belediye sınırları içerisindeki ilçe belediyelerinin diğer belediyelere göre yüzde 30 daha fazla belediye olduğunu ifade eden Tanık, bazı büyükşehir ilçe belediye başkanlarının "Şubeden kötüyüz" yakınmalarını gündeme getirerek haklılıklarını belirtti. Belediyelerin bulunduğu yerlerde politik kadroların oluşmasında okul vazifesi gördüğünü dile getiren Tanık, "Kültürel ve yerel siyasetin gelişmesinde büyük önemi olan belediyelerin nüfusuna bakılmaksızın desteklenmesi ve yaşatılması şarttır. Mevcut yasamız ne yazık ki elimizin altında bulunan bu değerleri geliştirmeye yönelik bir eğilim göstermiyor. Birlik Başkanımızın siyasi değerlendirmenin ötesinde kucaklayıcı kimliğiyle katılım göstereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Gün geçtikçe birliğin daha fazla katılımcı çektiğini, iktidar partisi dahil tüm belediye başkanlarının kendisiyle aynı sıkıntıları yaşadığını ifade eden Tanık, ancak bu sıkıntıların birlik ve dayanışma içerisinde birbirlerine sahip çıkarak üstesinden gelineceğinin altını çizdi. Demokrasinin beşiği belediyelerin güçlendirilmesi ve belde sakinlerinin ata topraklarında mutlu yaşamaları, gerekli ödenek ve kaynak transferlerinin yapılması gerektiğine dikkat çeken Tanık, "Buralarda yaşayan nüfusun çaresiz bir şekilde kentlere göç etmek zorunda kalmasının, oralardaki toprağın işlenmesinde ve büyük şehir üzerine yük getirecek olmasında olumsuz sonuçlar yaşanacak olması kaçınılmazdır, bırakalım herkes toprağında yaşasın" dedi.

Reklam
Reklam

Tanık, 2 yıldır Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı görevini sürdürdüğü Avrupa Yerel ve Bölgesel Yönetimler Konseyi (CEMR) toplantısınd, Avrupa Birliği'nin telkin etmeye çalıştığı nüfusu düşük beldelerin kapatılmasının Yunanistan örneğini yakından işittiklerini ve çok ciddi sıkıntılar yaşandığını öğrendiklerini bildirdi. Tanık, "Bizim ülkemizde bu tür sıkıntıların yaşanmaması için duyarlı davranarak gelişmeleri ülke politika sahnesine, parlamentoya taşıyacak lobi çalışmalarını yapmamız gerektiği kanısındayım" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: