Çankaya'da Memurun Toplu Sözleşme Sevinci

Çankaya Belediyesi ile KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen arasında memurları kapsayan Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Çankaya Belediyesi ile KESK'e bağlı Tüm Bel-Sen arasında memurları kapsayan Toplu İş Sözleşmesi imzalandı.

Çankaya Belediyesi Emek Hizmet Binası'nda gerçekleştirilen Toplu İş Sözleşmesi imza törenine Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Belediye Başkanvekilleri, Belediye Başkan Yardımcıları ile Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ve sendika yöneticileri katıldılar. Bir süredir yürütülen görüşmeler çerçevesinde üçüncü toplantıyı yaptıklarını ifade eden Tanık, "Memur çalışanlarımızın sendikal haklarına dönük Tüm Bel-Sen'in sürdürmekte olduğu mücadelede, yasal çerçeve içerisinde önümüzdeki 2 yıl boyunca geçerli olacak sosyal dengeleme tazminatı adı altında mali kazanımla hiç olmazsa arkadaşlarımızı biraz olsun rahatlatacak ek ödeme yapmayı toplu sözleşme yapma görüşmesine dönüştürdük. Bunu yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Özellikle kadın çalışanları ekonomik ve fiziki baskıya maruz kalmaları halinde koruyacak bir toplu sözleşme hükmünün geçen yıl ilk kez Çankaya Belediyesi'nde yapılan görüşmelerde hayata geçtiğini ve Türkiye'de hızla yayılmaya başladığını belirten Tanık, yasal kısıtlamalar ve gelir vergisi oranları göz önünde bulundurularak aylık net olarak 404 TL'nin altına düşmeyecek bir şekilde düzenleme yaptıklarını, ikramiye sayısını 2'ye çıkardıklarını ve Türkiye'ye örnek olacak bu sözleşmeyi imzalamaktan gurur duyduğunu açıkladı.

Çankaya Belediyesinde önceki gün yaşanan özelleştirmeye yönelik eylemlere değinen Tanık, tutumların tamamen yanlış anlaşılmalardan kaynaklandığını, Çankaya Belediyesi'nin özü itibarıyla özelleştirmeden yana bir tutum içerisinde olmadığının altını çizdi. CHP'nin küçük belediyelerin kapatılması yönündeki mücadelesinde çok önemli rol oynadığını ve belediyelerin toplumsal örgütlülükte büyük önem arz ettiğini belirten Tanık, halkın kendi kendini yönetmesine en yakın birimlerin belediyeler olduğunu ve vazgeçilmez kurumlar olarak sahip çıkılması gerektiğini vurgulayarak, "Ruhumuz özelleştirmeye karşıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Belediye Kanuna göre belediyelerde hizmetin götürülmesinde esasın hizmet alımı usulü olduğunu ve norm kadroyla ilgili kısıtlamalar getirildiğini ifade eden Tanık, "2000 yılında 1000 civarında temizlik işçisi istihdam edilirken bugünkü sayı sadece 280 kişidir. Bize verilen norm kadro 1108 kişi, bizde 1229 memur 989 işçi ile toplam 2218 kişi çalışıyor. Yani norm kadromuzun üstünde çalışanımız var. Şu an 142 temizlik işçisi vardiya usulüyle, 170 kişi de işçi statüsüyle çalışıyor. Bunlarla her gün 2,5 milyon civarı nüfusun geldiği ve 20 bini imarlı 40 bin hektarlık Çankaya'nın temizlenmesi zor. Benim kadrolu işçim şirket elemanı işçim Çankaya'yı temizlemezse, liberal söylemlerle dükkanının önünü dahi süpürmeyen zihniyetle Çankaya'yı çöp götürür" dedi.

Mevcut şirketlerini güçlendirme yönünde ellerinden geleni yaptıklarını her çalışanın işe girdiği anda sigortalandığını ve sendikal haklardan yararlanmaları konusunda desteklendiğinin altını çizen Bülent Tanık, "Yasaların belirlediği istihdamı aşamayacağım için vatandaşın asfalt ve temizlik beklentilerini ancak hizmet alım usulü ile gerçekleştirebilirim. Ancak sanıldığı gibi ne işçi ne şirket elemanını işten çıkarmam kesinlikle söz konusu değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Tüm Bel-Sen Genel Başkanı Vicdan Baykara ise Ankara'nın kalbi Çankaya'da böyle bir sözleşmeye imza attıkları için onur duyduklarını ve günümüz koşullarında ilçe belediyeleri içerisinde şartları en iyi toplu sözleşmeyi imzaladıklarını ifade ederek, "Çalışanları bir nebze olsun rahatlatacak bir rakam olmuş, teşekkür ediyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz