Çankırı’da Ahilik Ve Yaren Kutlamaları Başladı

Çankırı’da Ahilik Haftası ve Yaren Kutlamaları kapsamında bir araya gelen protokol üyeleri, sabah namazı sonrası...

Çankırı’da Ahilik Haftası ve Yaren Kutlamaları kapsamında bir araya gelen protokol üyeleri, sabah namazı sonrası esnafla kahvaltı yaptı.

Türk kültürü içerisinde önemli bir yere sahip olan Ahilik ve Yaran geleneği kapsamında protokol üyeleri sabah namazına müteakiben Sultan Süleyman Cami’nde (Büyük Cami) sabah namazı sonrası esnaflarla birlikte kahvaltı yaptı.

Kahvaltıya Çankırı Valisi Vahdettin Özcan, Belediye Başkanı İrfan Dinç, İl Sanayi ve Ticaret Müdürü Şaban Küçükgümrah, AK Parti Çankırı İl Başkanı Salim Çivitçioğlu, Çankırı Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz ve esnaf katıldı.

Reklam
Reklam

Bu yıl üçüncüsü kutlanılan Ahilik ve Yaren Kutlamalarının sabah namazı ile birlikte başlangıç yapıldığını dile getiren Vali Özcan, “Sabah namazına müteakiben çarşı esnafı ve mahalle sakinleri ile birlikte kahvaltı yaptık, dualar ettik. Bu yılın geçen yıldan en büyük farkı Tuz Mağarası'nda yarenlerle, Urfa sıra gecesi yapanlar birlikte gösteri merasim yapacaklar. Ama ülkemizde meydana gelen menfur saldırılar nedeniyle buradaki tırnak içinde eğlenceleri, sözlü sazlı meşki asgariye aldık, iptal ettik. Türk milletinin başı olsun. Şehitlerimize rahmet diliyorum” dedi.

Kış gecelerinde yaren ocaklarının yanmaya devam ettiğini dile getiren Vali Özcan, “Ahilik Türk kültürün parçası, esnaf teşkilatlanmasıdır. Eline beline diline sahip ol doğrultusunda yapılan faaliyettir. Önümüzdeki dönemlerde Kırşehirliler ile inşallah ortak bir çalışma yaparız. Biz kimse ile yarışmıyoruz. Herkes kendi öz kültürünü dünyaya tanıtmak istiyor. Bizim ne Kırşehir nede diğer illerle yarışma gibi niyetimiz yok. Çankırı’nın yardımsever insanlarını Türkiye’ye tanıtmak ve duyurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Belediye Başkanı İrfan Dinç, Sultan Alparslan’ın 1071’de Anadolu’yu fethetmesi ile birlikte Türk unsurunun İslam kültür mayasıyla yoğrulup Anadolu toprağında kalmasında en büyük paya sahip toplum birimlerinden bir tanesinin de asıl ruhlu Çankırı insanı olduğunu belirterek, “Çankırı insanı Ahilik teşkilatını Yaran sohbeti ile devam ettirmiş. İnsanına gençliğine halkına inanç disiplin dinamizm ruhu vermiştir. Ahilik inancı çok önemlidir. Esnafımızın oluşturduğu birliktelik değil sosyal birlikteliktir. Bu geleneği yüzyıllarca yaşatan önemli Çankırı insanı bu geleneği gençliğe aktarması gerekiyor. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Yaşatılmasına destek veriyoruz” diye konuştu.

Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Osman Karadeniz, Ahiliğin kelime olarak kardeş, eli açık, konuksever ve yiğit anlamına geldiğini belirterek, Ahilik Teşkilatı’nın ise Türkler arasında gelişip yaygınlaşan, sanatta, ticarette, dayanışma ve yardımlaşmayı esas alan sosyo-ekonomik ve kültürel bir kurum olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Emanete hıyanet eden, merhametsiz olan, kin besleyen, yalan söyleyen ve sözünde durmayanların Ahi olamayacağının altını çizen Karadeniz, ahiliğin bir insan bilimi olduğunu belirterek, “Ahilik yıkan değil yapan, dünya ile ahiret dengesini tutturandır” dedi.

Karadeniz, Ahilik kültürüne sahip çıkmak ve gelecek nesillere aktarmak için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ve göstermeye de devam edeceklerini açıkladı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz