Çankırı’da Ahşap Oymacılığının Yaşayan Son Ustası

Çankırı’da yaşayan İsmail Hotoğlu (31), unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından ahşap oymacılığı kurduğu atölye ile...

Çankırı’da yaşayan İsmail Hotoğlu (31), unutulmaya yüz tutmuş el sanatlarından ahşap oymacılığı kurduğu atölye ile yaşatmaya çalışıyor.

Sanatının Çankırı’daki yaşayan son ustası olduğunu dile getiren Hotoğlu, “Benim tek amacım Selçuklulardan bugüne yaklaşık 700-800 yıldır devam eden bu sanatı unutturmamak. Bunun için üzerimde bir sorumluluk olduğunu düşünüyorum ve severek çalışıyorum” dedi.

Zamana yenilen el sanatlarını yok olmadan gelecek nesillere aktarmak için Hazimiye Medresesi’ne atölye kuran Hotoğlu, atölyeye gelen herkese ücretsiz olarak sanat öğretiyor. Özellikle gençlerin el sanatlarına ilgisizliğinden yakınan Hotoğlu, tek amacının yıllardan beri süregelen sanatına yeni ustalar kazandırmak olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

El sanatlarının zor ve meşakkatli bir iş olduğunu ifade eden Hotoğlu, “Bu iş para karşılığında yapılmaz. Bir ürün tasarlamak için günlerce uğraşmak gerekir. Bu işi yaparken zevk almak, mutlu olmak gerekir. Şükürler olsun ki, bu işi yapmak beni mutlu ediyor. Eskiden beri el sanatlarına karşı ilgim vardı. Belediye katkısıyla açtığımız bu atölyeyle gönüllü olarak hizmet veriyorum. Zaten gönüllü olmazsanız, bu işi beceremezsiniz. Sabır, emek ve özeninin toplamında karşınıza bu tür eserler çıkar. Amacım bu sanatı başkalarına öğretmek. El sanatlarını birilerine öğretmek beni çok mutlu eder. Hem yalnız kalmam, hem de sanatım tarih olup gitmez" diye konuştu.

Genç yaşta bu işe başladığını anlatan Hotoğlu, sanatına değer verilmemesinin kendisini üzdüğünü belirterek, “Tasarladığınız her üründe bir emek oluyor ve o eserdeki tüm emeğin size ait olduğunu düşünüyorsunuz. O eseri hediye edeceğiniz zaman bu benim eserim diyorsunuz ve mutlu oluyorsunuz. Bana göre en güzel hediye içinde emek geçen hediyedir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hotoğlu, el sanatlarına ilgisi olan sanatseverleri Hazimiye Medresesi’ne beklediğini sözlerine ekledi.

El sanatlarının ölmemesi için Hotoğlu’na belediye olarak kucak açtıklarını ifade eden Çankırı Belediye Başkanı İrfan Dinç de, sosyal ve kültürel çalışmalara ellerinden geldiği ölçüde destek olduklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: