"Canlandırma paketleri yetmez"

ABD’li ünlü yatırımcı Soros, ekonomik canlandırma planlarının yetersiz olduğunu söyledi. Bankaların devletleşmesinin kaçınılmaz olduğunu belirten Soros, “Gelişen ülkelere krizin etkisi çok büyük ve bu konu henüz tartışılmıyor bile” dedi.

Soros Fonu Yönetim Kurulu Başkanı George Soros, Dünya Ekonomik Forumu’nun yapıldığı Davos’ta CNBC’nin sorularını yanıtladı.

Ekonominin toparlanması için canlandırma planlarının yetersiz olduğunu belirten Soros şunları söyledi: “Finansal sistemin çöküşünün bu boyuta ulaşacağını öngörmemiştim. Lehman Brothers’ın iflasının ardından finans krizi reel ekonomiye yayıldı. Elbette, alınan önlemler ve canlandırma paketleri gerilemeyi yavaşlatacak, Ancak ekonomiyi toparlamak için atılması gereken başka adımlar da var. Bankalar yeniden sermayelendirilmeli, mortgage sistemi düzenlenmeli ve krizin uluslararası sonuçlarıyla ilgilenilmeli. Gelişen ülkelere krizin etkisi çok büyük ve bu konu henüz tartışılmıyor bile.”

Reklam
Reklam

YARISI DELİKLERİ TIKAMAK İÇİN KULLANILIYOR

700 milyar dolarlık kurtarma planının tanımına göre uygulanmamasının yeni başkan Obama’nın işini daha da zorlaştırdığını kaydeden Soros şunları kaydetti: “700 milyar dolarlık kurtarma programı tanımına göre uygulansaydı hem işe yarardı, hem de bu rakamın tamamına gerek olmazdı. Para kaprisli bir şekilde ve rastgele kullanıldı, Bir yarısı boşa gitti, diğer yarısı ise açılan delikleri tıkamaya kullanılıyor. Bankacılık sistemini kurtarmak için 1.5 trilyon dolar gerekli. Paulson’ın bu konuda etkisi olumsuz oldu, Çünkü Obama yönetimi 700 milyar dolara ek olarak 1.5 trilyon dolar daha isteyemeyeceğini hissediyor. Onlar da, orjinal plandan arta kalan 100 milyar doları alıp Fed’in sağlayacağı kaldıraçlı işlemlerle 1 trilyon dolara sahip olacak. Ancak, bu çabalar rahatlama sağlasa da kesin çözüm için yetersiz.”

BANKALARIN DEVLETLEŞMESİ KAÇINILMAZ

Soros, kötü banka planının tersinin uygulanması gerektiğini belirterek, “Ben olsam sermayeyi iyi bankaya, kötü varlıkları kötü bankaya toplamam. Tersini yaparım. Sermayeyi kötü varlıklarla birarada tutar, iyi varlıkları ayırırım. Bu iyi varlıkları yeniden sermayelendiririm. Hissedarların yetmediği noktada devlet işin içine girebilir. Diğer yandan, eninde sonunda eğer bankaların yeniden kredi vermesini istiyorsak, devletleşme kaçınılmaz” dedi.

Reklam
Reklam