Canlı hayvan borsasının ekonomiye katkısı

ELAZIĞ(İHA) - Elazığ'daki Hayvan Organize Sanayi Bölgesi'nde, Elazığ Canlı Hayvan Borsası tarafından kurulan bölgenin en modern et entegre tesislerine aylık 50 bin büyük ve küçük baş hayvan girişi yapıldığı ve kente ayda 60 trilyon liralık girdi sağlandığı bildirildi.

Elazığ Canlı Hayvan Borsası Genel Sekreteri Mustafa Türkoğlu, yapılan kontroller sonucu hastalıklı hayvanların kesiminin önlendiğini belirterek, "Bölgenin tek hayvancılık organize sanayi bölgesi olan bu tesisin aylık 60 trilyon liralık katkısı var" dedi.
Elazığ'a 5 kilometre uzaklıkta bulunan ve 14 bin metrekare alan üzerinde kurulu olan tesislerin bölge hayvancılığına önemli katkısı olduğu belirtildi. Tesislerde görevli Veteriner Hekim Neslihan Uslu, bölgenin birinci sınıf kesim ve kontrol merkezi olduğuna işaret ederek, kesim öncesi hayvanları kontrol ettiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Karkas Et Kesim Tesisleri Yönetim Kurulu Başkanı Resul Tunç ise bugün yapılan kesimle 20 yıl önce yapılan kesimler arasında çok fark olduğunu belirtti. Tunç, et tüketiminin az oluşundan dolayı sıkıntı çektiklerini ifade ederek, "Günlük 350 sığır ve bin 500 küçük baş hayvan kesimi yapmamız gerekirken, bugünlerde ortalama günlük 20 sığır, 60 tane küçükbaş hayvan kesimi yapmaktayız" dedi.

Genel Sekreteri Türkoğlu, Hayvan Organize Sanayi Bölgesi'nin kurulmasıyla Türkiye'de bir ilk gerçekleştirdiklerini belirterek, "Borsamız 14 bin metre kare alan üzerinde, canlı hayvanların alım, satım ve pazarlamasını yapmaktadır. Borsa 24 saat esasına göre çalışıyor. Hayvan girişlerinde menşe şehadetnamesi, sağlık raporları ve küpe kontrolü yapılıp, bundan sonra pazara hayvan girişi yapılıyor. Burada kontrolsüz hayvanın girişi engellenmektedir. Hırsızlık ve hastalıklı malın girişini engellemektedir. Aylık ortalama 50 bin civarında küçükbaş hayvan girişi yapılıyor. 3 bin küçük ve büyükbaş hayvanın barınma ihtiyacı karşılanıyor" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Tesislerin bölge ekonomisine aylık 60 trilyon lira katkısı olduğunu belirten Türkoğlu, "Bugünkü et fiyatlarını göz önüne aldığımız zaman aylık olarak canlı hayvan girdi ve çıktısı olmaktadır. Sadece, tüccarların yapmış olduğu alımlar ve yurt dışından kontrolsüz hayvan girişlerinden dolayı ekonomiye kötü yansımaları oluyor" dedi.