ANKARA (İHA) - ABD'den ithal edilen hayvan yemlerinin içerisine kedi, köpek ve domuz leşleri katıldığı yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtilerek, Türkiye'de 1996 yılından bu yana ölü hayvanların et-kemik ununa katılmasının yasaklandığı bildirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, bu yemlerle beslenen hayvanları tüketen insanlarda başta kanser olmak üzere birçok hastalığın ortaya çıktığı iddia edilen haberlerin kamuoyunu yanlış bilgilendirdiği belirtilerek bu haberlerin ABD'li bir yazarın eski tarihlerde yayınlanan kitabındaki iddialardan kaynaklandığı ifade edildi. Bu konunun geçmiş dönemlerde de tartışıldığı ancak yasal düzenlemeler ile sorunun çözümlendiği vurgulanan açıklamada Türkiye'nin canlı hayvan yemi ithalatı ile ilgili şu bilgiler verildi:
"Ülkemize 1986 yılından itibaren kasaplık ve besilik canlı hayvan ile et ithalatı yapılmaya başlanmış, bu ithalatlar AB ve diğer Avrupa ülkelerinden gerçekleştirilmiştir. 1996 yılı Ağustos ayından bu yana ülkemize kasaplık ve besilik canlı hayvan ile et ithalatı yapılmıyor. Türkiye'nin toplam karma yem üretimi yıllık 7 milyon ton iken 2003 yılında ithalatı 16 milyon 169 bin ton olarak gerçekleşti. İthal edilen yemin çoğunu ise balık yemleri oluşturuyor. Kedi, köpek maması 7 bin 878 ton, buzağı maması ise 384 ton olarak gerçekleşti. Avrupa Birliği ve ABD'de 1996 yılından itibaren yemlere Et-Kemik Unu katılması yasaklandığı için bu tarihten itibaren Et ve Kemik Unu ithalatı Türkiye'de de yasaklandı. Ayrıca bu tarihte yayımlanan Yem Yönetmeliği gereği Türkiye'de et ve kemik ununun ruminant yemlerine katılması ve ölü hayvanların et-kemik unu işletmelerinde hammadde olarak kullanılması da yasaklandı".