Canlı Kalkanlar Cizre yolunda

Gabar ve Cudi dağlarının birleştiği Kasrik boğazında operasyonları protesto etmek için sınırda canlı kalkan olan DTP'liler geceyi çadırlarda geçirdiler. Gün ışığıyla birlikte Gabar dağına çıkan DTP'liler Abdullah Öcalan'ın posterlerini ve terör örgütü PKK'yı sembol eden bez parçaları açtılar.

Yaklaşık 3 bin kişilik kalabalığa yönelik bir açıklama yapan DTP eş Başkanı Emine Ayna, silahların kadın, erkek, Türk ve Kürdü tanımadığını belirterek, "Türkiye çözümü kendi içinde aramalıdır. ABD ve İngiltere gibi Avrupa ülkeleri sadece kendi çıkarları doğrultusunda haraket eder. Kürt sorunun bir sonucu olan PKK'yı bitirmek kökünü kazımak çözüm değildir. Çözüm tek millet, tek dil üzerine kurulu olan Kürtleri infaz ve ikaz politikalarına vazgeçirmektir. Çözüme giden yolda sayın Abdullah Öcalan'ın sağlığı ve yaşam koşullarının düzeltilmesi ve sorunun çözümüne küçümsenmeyecek bir katkı yapacaktır"dedi. DTP'li eş başkanı Ayna, ayrıca TBMM'nin operasyon teskeresini geri çekmesine karşılık olarak PKK'yı eylemsizlik konumuna çağıracaklarını söyledi.

Reklam
Reklam

Genel Kurmay Başkanlığı'nın PKK terör örgütüne yönelik sınır ötesi ve sınır içerisinde başlatmış olduğu operasyonlara protesto etmek için başta Diyarbakır, İzmir, İstanbul, Tunceli ve Ağrı illeri olmak üzere 28 ilden aralarında DTP milletvekilleri, belediye başkanlarınında bulunduğu 3 bin kişi demokratik çözüm yürüyüşünü gerçekleştirdi. Dün gece karayoluyla yoğun güvenlik önlemleri altında Cizre'ye ulaşan kitle, daha sonra yasadışı slogan atarak operasyonların devam ettiği Gabar ve Cudi'nin kesiştiği Kasrik boğazına ulaştılar.

Geceyi 30 çadırda geçiren DTP'liler havaların aşırı soğuk olması nedeniyle ateşler yakarak ısınmaya çalıştılar. Gün ışığıyla birlikte bir grup partili Gabar dağına doğru yürüyüşe geçerek Öcalan ve PKK'yı simgeleyen bayraklar açtılar. Yapılan eylemle ilgili DTP eş başkanı Emine Ayna, kalabalığa bir konuşma yaptı. Türban oylaması nedeniyle DTP'li milletvekili Hasip Kaplan, Ahmet Türk, Osman Özçelik ve Sırrı Sakık açıklamaya katılmadan Ankara'ya haraket ettiler.

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı bölgede basın açıklaması okuyan DTP eş Başkanı Emine Ayna, hükümetin operasyon teskeresini geri çekmeye PKK'yı da buna karşılık olarak eylemsizliğe çağırdı. Kürt sorunun operasyonlarla değil, demokratik barışçıl çözümlerle mümkün olduğunu belirten Ayna," Kürt sorunun çözümsüzlüğüne neden olduğu ölümler burada yaşanıyor. Silahlar kadın, erkek, Türk ve Kürt tanımıyor. Ancak burada ölümlerin yürek kanattığı yerden ölerek ve öldürelerek değil, yaşayarak ve yaşatarak çözmek mümkündür. Yitirdiğimiz her can topluma daha fazla kin ve öfke tohumları ekmektedir. Haklarımız arasında ayrılık duygularını körüklemektedir" dedi.

Reklam
Reklam

Ayna şunları söyledi:

Yitirdiğimiz her canla birlikte bizler de biraz daha yitirmekteyiz. Bir tek insanımızın burnu kanamadan diyaloglarla konuşarak tartışarak sorunlarımızı çözmek mümkündür. Türkiye çözümü kendi içinde aramalıdır. ABD veya İngilitere gibi Avrupa ülkeleri sadece kendi çıkarları doğrultusunda hareket eder. Kalıcı ve gerçekçi çözüm Türkiye'den halkların eşit özgür ve birlikteliğindedir. Kürt sorununun çözümü konusunda artık devletin bir karar vermesi gerekiyor. 30 yıldır sürdürülen şiddet eksenli politilakaların çözümsüzlük olduğunu anlamak için ne bir 30 yıl daha kaybetmeye ne de 30 bin insanımızını ölümünü izlemeye tahamülümüz yoktur. Operasyoların çözümsüzlük olduğu gerçeğini bütün toplumun haykırması gerekmektedir"dedi.

İHA