Canlı kalkanlardan 30'u tutuklandı

HAKKARİ (İHA) - Terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'e yönelik gerçekleştirilen operasyonların durdurulması için bölgeye gelen ve kendilerini 'canlı kalkanlar' olarak adlandırılan 34 kişinin gözaltına alınmasının ardından, gruptan 30'u tutuklanarak cezaevine gönderildi, 4'ünün yaşlarının küçük olmasından dolayı serbest bırakıldığı belirtildi.

Adana ve Mersin'den gelen 15 kişilik gruba Hakkari ve Yüksekova'da Demokratik Halk Partisi (DEHAP) üyesi 19 kişi daha katılmıştı. Sayıları 34'e ulaşan grup, son günlerde güvenlik kuvvetleri tarafından terör örgütü PKK/KONGRA-GEL'e yönelik Berçelan Yaylası'nda düzenlenen operasyonlarda kimyasal madde kullanıldığı iddiasıyla bölgede incelemelerde bulundu. Berçelan Yaylası'ndan sonra operasyonların yoğun olarak sürdürüldüğü Şırnak'ın Beytüşşebap İlçesi'nde bulunan Kato Dağı'na çıkan grup üyeleri, kurdukları çadırlarda 2 gün kaldıktan sonra Hakkari'ye dönerken, Üzümcü Köyü Jandarma Karakolu ekipleri tarafından gözaltına alınmışlardı. Önceki gün Cumhuriyet Başsavcılığı'na çıkarılan canlı kalkanlar, ifadeleri alındıktan sonra nöbetçi mahkemeye sevk edildi. Gruptan 4'ü yaşlarının küçük olması nedeniyle serbest bırakılırken, 11'i kadın 30 kişi tutuklanarak Hakkari Kapalı Cezaevi'ne gönderildi.

Reklam
Reklam

Canlı kalkanların avukatı Mikail Demiroğlu ile Taylan Şimşek, adliye önünde yaptıkları açıklamada tutuklanan Dicle Haber Ajansı Van Muhabiri Vedat Kurşu'nun grubu takip etmek üzere Kato Dağı'na çıktığını ve diğer grup üyeleriyle aynı suçtan, terör örgütüne yardım ve yataklık etme suçundan tutuklandığını söyledi.