Canon 4K RAW formatı geliştiriyor

Son dönemde Full HD çözünürlük standart hale gelmeye başladı

Full HD TV ve monitörler artık pazarın vazgeçilmezi haline gelince çekim cihazları da bu çözünürlüğe sahip olmaya başladı. İlk Full HD video özelliğine sahip DSLR’ı üreten Canon da artık S100 gibi küçük cihazlarında bile yüksek kaliteli Full HD video özelliği sunuyor.

Full HD çözünürlüğün yerleşmesiyle daha yüksek çözünürlük için de çalışmalar başladı. Geçtiğimiz aylarda EOS C300’ü piyasaya süren Canon, bir de 4K çözünürlüklü video kapasitesine sahip DSLR konseptini göstermişti.

Bu konsept model çok ilgi çekti çünkü DSLR makineler üzerinde kullanılan hafıza elemanları 4K çözünürlüğün bant genişliği için yetersiz kalıyordu. Bu sorunu çözebilmek için Canon, yeni bir RAW video formatı geliştirmiş. Patent başvurusu yapılan format, 4K çözünürlük için farklı bir sıkıştırma kullanıyor. Bu sayede yüksek çözünürlüğe rağmen Compact Flash kartlara kayıt yapılabiliyor. Normalde 4096 x 2048 RAW 12bit-30fps videonun ihtiyaç duyduğu bant genişliği 2.815 G/sn iken Canon’un RAW formatı bunu CF kartlara uygun seviyeye indiriyor.

Reklam
Reklam

4K video çekebilen DSLR’ları mümkün kılmanın yanında yeni RAW formatı düzenleyemeyi de daha kolay hale getiriyor. Bu format, H.264 ve VC-1 gibi formatlara kıyasla düzenlemeye daha uygun.
2K çözünürlük ile de kullanılabilen bu yeni RAW formatını birkaç yıl içinde Canon’un yeni modellerinde görebiliriz.

[

****](http://www.scroll.com.tr/65473/milyarderlere-ozel-facebook/)