ABD'de bir kadım alışveriş yaptığı lüks giyim mağazası Saks'tan aldığı alışveriş çantasında Çin'deki bir mahkumun yardım mektubunu buldu.
Mektupta hapishane fabrikasında 'köle gibi' çalıştırıldığını söyleyen mahkum, mektubu bulan kişiden yardım istiyordu.
ABD'de çalışan Avustralya vatandaşı Stephanie Wilson'ın Eylül 2012'de mektubu bulduktan sonra durumu New York'taki insan hakları kuruluşu Laogai Araştırma Vakfı'na aktardı.
Tohnain Emmanuel Njong isimli kişi tarafından imzalanan mektıubun ortaya çıkışının ardından yetkililer arama çalışmalarına başladı.
Yardım mektubunu, "Teşekkürler ve sizi rahatsız için üzgünüm" diyerek bitiren mahkum bir de e-mail adresi bırakmış olsa da, verilen adresin kullanılmadığı farkedilmişti.
Yardım çağrısında bulunan kişiyi arama çalışmaları sürerken haber sitesi DNAinfo, kendisini mektubun yazarı olarak tanıtan bir kişiyle temasa geçtiğini duyurdu.
DNAinfo, mektubun yazarının, "Lütfen mümkünse Samuel Eto'o'ya [İngiliz Chelsea futbol kulübünün Kamerunlu oyuncusu] durumumu anlatın" gibi gizemli ifadeler kullandığını söyledi ve bu sayede mahkumun Kamerunlu olduğunu ortaya çıkardıklarını ifade etti.
Mektubun yazarı olduğu sanılan kişi, haber sitesi tarafından kimliği tespit edildiği sırada serbest bırakılmıştı.
Siteye konuşan şahıs, hapishane fabrikasında günde 13 saat çalışarak Saks mağazası için kağıt alışveriş çantaları yaptığını söyledi ve mahkumiyeti boyunca toplam 5 yardım mektubu yazarak yaptığı çantalara sakladığını belirtti.
DNAinfo'nun haberine göre, mektubun yazarı 2011 yılında Çin'de dolandırıcılık suçlamasıyla tutuklanmış ve hapse atılmış, Aralık 2013'te ise iyi halden erken tahliye edilmiş.