Çaresizlikten doğan umut

Türkiye Barolar Birliği Başkanı Özdemir Özok, ABD’de 5 aydır tedavi görüyor.

Hastalığı, en tehlikeli cilt kanseri kabul edilen ‘malin melonom’. Ailesinin 2 ay önce umudunu yitirdiği sırada, deney aşamasındaki bir gen ilacını kabul eden Özok, sağlığına yeniden kavuşmuş görünüyor. Özok, “Mucize” dediği ‘BRAF geni tedavisini’ Hürriyet’e anlattı.

MALİN melonom, Özdemir Özok’un (65) vücudunda ilk defa 2001’de ortaya çıkıyor. Özok’un, mayıs ayında Türkiye Barolar Birliği başkanlığına seçildiği sırada... O seçimden 3 gün sonra da ameliyat oluyor.

Ankara Bayındır Hastanesi’ndeki ameliyat başarılı geçiyor. Özok, 5 yıl düzenli kontrole gidiyor. Sonunda doktorlar, “Atlattınız, unutabilirsiniz” diyorlar. Ancak geçen yılın mayıs ayında, yine bir Barolar Birliği seçiminde Özok 3. kez başkan seçildikten sonra hastalık birden nüksediyor. Seçimden iki ay, Özok’un ilk torunu Demir doğduktan bir ay sonra; vücudunu sarmış şekilde.

Reklam
Reklam

Tedavi yetersiz kalıyor

Özok, yine Ankara’da tedavi olmayı deniyor. Hacettepe Üniversitesi Hastanesi’nde ilk müdahaleler yapılıyor. Fakat akciğerlere kadar yayılan hastalık hiçbir tedaviye cevap vermeyince, doktorlar, imkânı varsa Houston’daki MD Anderson Kanser Hastanesi’ni denemesini söylüyor.
25 Ekim’de, büyük kızı Ayça Özok ve damadı Çağlar Eren babalarını alıp Houston’a geliyorlar. 300 bin dolara yakın yüklü bir para ödeniyor ve Özok hastaneye yatırılıyor. Yakın bir yerde ev tutuluyor. Düzen oturtuluyor. Sonra çocuklar Türkiye’de anneleri Neşe Özok’a (60) emanet ettikleri bebekleri Demir’e dönüp, babalarını Neşe Hanım ve kardeşleri Ayşe Özok’a teslim ediyor.

Son 5 aydır Houston’da

Özdemir Özok, şimdi 5 aydır Houston’da. Başlarda kemoterapi ağırlıklı klasik kanser tedavisi görmüş. Ve 3 ay boyunca durumunda yine hiçbir ilerleme olmamış. Hatta başlarda ayağında ufacık bir sivilce büyüklüğünde olan ben, sonra bütün tarak kemiğini kaplamış ve Özok’u yürüyemez hale getirmiş. Bütün hikâye, Özok 2 ay önce hastanenin gen tedavisi programına alınınca değişmiş.

Reklam
Reklam

Doktoru da Kıbrıs Rumu

Özok, şu anda henüz Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayını almamış bir ilacı kullanıyor. Malin melonom araştırmaları uyarınca kansere sebep olduğu düşünülen BRAF genine yönelik geliştirilmiş bir ilaç. Aileye göre, Özok’un durumu bir mucize. Zira kendilerini test halindeki bir ilacı denemek zorunda kalacak kadar çaresiz hissederlerken, şimdi Özok’a tekrar kavuşmuş gibiler.
İlaç, 21 günlük kürlerle alınıyor. Ve her 21 günün sonunda da kontrole gidiliyor. Özok, Güney Kıbrıslı doktoru Nicholas Papadopoulos’un gözetiminde başladığı gen tedavisinde, bu hafta ikinci kürünü tamamladı. Tedavi toplam 10 kür sürecek deniyor ama ilk iki kürde dahi beklenmedik kadar başarılı olmuş.

Şimdi ağırlık kaldırıyor

Özok, iki ay önce yürüyemiyorken, artık kaldıkları evin karşısındaki Hermann Park’ta her gün 40 dakika yürüyüş yapıyor. Hastalığın başından beri 108 kilogramdan 78 kilograma düşmüş. Ancak şimdi iştahı sağlam. Uykusu yerinde. Hatta fitness salonunda ağırlık çalışacak kadar formda. “Daha ne kadar kalacaksınız” dedim. “O kadar zor günler geçirdik ki, kızar diye doktora sormaya korkuyorum. Ama rakı-balığı çok özledim” diyor.

Reklam
Reklam

Faz 3’teki ilaçlar bedava

ABD’de bir ilacın piyasaya sürülebilmesi için Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) onayı alması şart. İlaçların test dönemi, “Faz 0”dan “Faz 4”e kadar toplam 5 evreden oluşuyor. “Faz 3” tamamlandıktan sonra ilacın satışına başlanabiliyor. Özdemir Özok’un aldığı, Roche ve Plexxikon firmalarının ortak üretimi ‘PLX4032’ adlı BRAF geni ilacı, “Faz 3” evresinde. Test dönemi olduğu için ilaca ücret de ödemek zorunda değil. Hatta yakın döneme kadar PLX4032 kullananlara üstüne para da veriliyormuş. Ancak ilaç o kadar başarılı olmuş ki, bu uygulama kalkmış. Özok, şimdi sadece tahlil ücretleri ve doktor viziteleri için ödeme yapıyor.

BRAF nedir

BRAF geni cilt kanserinin en önemli nedenlerinden. İlk bulgularda malin melonom hastalarının yüzde 70’inde BRAF’ın mutasyona uğradığı belirlendi. Ancak bunun kanserin sebebi mi sonucu mu olduğu anlaşılamadı. Son verilerle, bu mutasyonun cilt kanserinin en önemli sebeplerinden olduğu belirlendi. Bu yüzden cilt kanseriyle savaşta en öncelikli konu.(Hürriyet)

Reklam
Reklam