Caretta Caretta'lar, sahile akın etti

MUĞLA (İHA) - Dünyada nesilleri tükenmek üzere olduğu için koruma altına alınan Caretta Caretta kaplumbağaları, yumurtalarını bırakmak için sahillere akın ediyor.

Muğla'nın Dalaman, Dalyan ve Fethiye bölgelerinin sahillerine geceleri yumurtlamaya çıkan dişi Caretta Carettalar, gönüllü Türk ve Alman öğrencilerin kontrolünde yumurtalarını sahile bırakıyor. Geceleri daha çok Dalaman İlçesi'nin sahillerine geldikleri gözlenen Caretta Carettalar için Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü ve Almanya'dan gelen gönüllü öğrenciler, geceleri sahilde nöbet tutuyor. Gece saat 00.00'dan itibaren karaya çıktıkları gözlenen dişi kaplumbağalar, yumurtalarını bırakmak için özelikle ışıksız ve sessiz ortamları seçiyor. Yumurtlayan Caretta Carettalar, öğrenciler tarafından ölçüleri alınıp, markajları yapıldıktan sonra denize bırakılıyor.

Reklam
Reklam

Proje sorumlusu Pamukkale Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, Dalaman sahillerinde şu ana kadar 2000'in üzerinde Caretta Caretta'nın yaşadığını tespit ettiklerini söyledi. Doç. Dr. Kaska, "10 günlük çalışmamızda şu ana kadar 40'ın üzerinde yuva tespit ettik. Nesilleri zaman geçtikçe tükenen Caretta'lar için Türkiye'nin değişik bölgelerinde çalışmalar sürdürülüyor. Koruma altına alınmayan yuvalar, tilkiler ve benzeri zararlı hayvanlar tarafından yok edilebiliyor. Caretta'ların bir önemli düşmanı da balıkçı ağları. Yumurtadan çıkan yavru Caretta'ların yaşama şansı çok düşük. Bir yavru Caretta'nın denizde tek başına yaşayabilmesi için en az 10 yıl gerekiyor. Bu zaman içerisinde yavru Caretta'lar yapı olarak çok küçük ve güçsüz oldukları için denizde yok olabiliyor. Biz Muğla ve ilçelerinde öğrencilerimizle birlikte çalışmalarımızı yaz sezonu sonuna kadar sürdüreceğiz" dedi.

Öte yandan, dün gece Dalaman'da sahile çıkan iki dişi Caretta kaplumbağası yumurtalarını bırakmak için uzun süre uygun zemin aradı. Ağırlıkları 80 ile 130 kilo arasında olan Caretta Carettalar, yumurtalarını bırakmak için uygun zemin bulamayınca tekrar denize döndü.

Reklam
Reklam