Caretta Caretta'ların son yuvası da açıldı

MUĞLA (İHA) - Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Caretta Caretta deniz kaplumbağaların Fethiye Çalış'taki son yuvası dün akşam saatlerinde yerel gönüllüler tarafından açıldı. Yuvada 40 tane yavrunun denize ulaştığı, 19 yumurtanın hiç döllenmediği görüldü.

Fethiye Çalış ve Yanıklar bölgesinde gönüllü öğrenciler tarafından 5 ay boyunca gözetlenen Caretta Caretta'ların son yuvasını yerel gönüllüler açtı. Çalış sahilindeki yuvanın açılışını yerli ve yabancı turistler de izledi. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Gönüllüsü ve Fethiye Tanıtım Vakfı (FETAV) Çevre Koordinatörü Alihsan Emre, Fethiye Doğayı Koruma Derneği Başkanı Yüksel Topçu ve yönetim kurulu üyeleri, son kalan yuvayı açarken birçok meraklı bakışlar sabırsızlıkla onları izledi. Yuva titizlikle açıldı, içinden 40 yavrunun denize ulaştığı, 19 yumurtanın da hiç döllenmemiş olduğu görüldü. Tüm incelemeler yapıldıktan sonra yumurtalar tekrar yuvaya gömüldü.

Reklam
Reklam

Son yuvanın açılmasıyla ilgili bir açıklama yapan Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Gönüllüsü ve FETAV Çevre Koordinatörü Alihsan Emre, "Geçen yıl 23 yuva vardı. Bu yıl Çalış bölgesinde 11 yuva tespit edildi. Her geçen yıl çıkışlarda azalma görülüyor. Bu açtığımız yuvada 19 tane döllenmemiş yumurta gördük. Deniz trafiğinin çok yoğun olmasından dolayı kaplumbağalar çiftleşemiyor. Bunun yanında bu yıl Yunanistan ve Kıbrıs'ta azalmaların olduğu vurgulanıyor" dedi.
Fethiye Doğayı Koruma Derneği Başkanı Yüksel Topçu da, "Üniversite öğrencileri okulların açılmasıyla gitti. Son yuvalar yine yerel gönüllülere kaldı. Biz bölgede yaşayan varlıkların korunmasının yerel yöneticilere verilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu.